Espoon Palloseura vei helmikuussa vammojen hoidon uudelle tasolle ja aloitti klinikan ikäluokille B-juniorit, 2005, 2006, 2007 ja 2008. Lisäksi seuran edustusjoukkue saa nauttia ammattitaitoisesta hoidosta.
Lisää tietoa klinikasta voit lukea tästä.
EPS-klinikan vastaavana toimii Ari-Pekka Kanerva. EPSissä ahkerasti hommia tekevä ”Aake” palkittiin viime kaudella seuran vuoden huoltajanakin.
Hei, Aake. Kerro aluksi hieman omasta taustastasi ja roolistasi EPS-klinikalla.
– Olen Ari-Pekka Kanerva 40-vuotias perheenisä Kirkkonummelta. Koulutukseltani olen osteopaatti (AMK Stadia, valmistunut vuonna 2006), ja olen toiminut alalla noin 14 vuotta yrittäjänä. Työskentelen Suomen urheiluhierontakeskuksessa Leppävaaran toimipisteen sekä Suomenojan toimipisteessä toimivan EPS-klinikan vastaavana. Työssäni osteopaattina olen päivittäin tekemisissä eri lajien huippu-urheilijoiden, niin nuorten kuin aikuistenkin, kanssa.
– Lähivuosien yhteistyöprojekteja mainitakseni olen toiminut Vantaan Voimisteluseuran (VVS) joukkuevoimistelijoiden (kaikki ikäluokat alle 10-vuotiaista aina maajoukkuevoimistelijoihin) vastaavana osteopaattina sekä rytmisen voimistelun maajoukkuevoimistelijoiden kanssa osana moniammatillista valmennustiimiä. Lisäksi olen toiminut jääkiekon parissa mm. Espoo Blues liigajoukkueen osteopaattina vuosina 2008 – 2010. Pääasiallisesti tapaan vastaanotollani aivan tavallisia ihmisiä, lapsista aina eläkeläisiin.
– EPS-klinikalla tehtävänäni on tukea ja suunnitella yhteistyössä valmennuksen ja erityisesti fysiikkavalmentaja Tatu Tiihosen kanssa akatemiapelaajien tervettä urheilijanarkea -08 akatemiasta aina B-junioreihin ja EPSin edustukseen asti, tytöissä ja pojissa. Tällä hetkellä EPS-klinikan toiminta kattaa 216 akatemia- tai edustusjoukkueen pelaajaa. Pyrimme klinikalla olemaan helposti saavutettavissa ja alusta asti EPS-klinikan on ollut tarkoitus olla ns ”matalan kynnyksen paikka”, johon voi aina ottaa yhteyttä jos jokin asia mietityttää liittyen harjoitteluun, loukkaantumisiin tai rasitusvammoihin. Toimintamme tarkoitus on myös antaa valmennukselle konsultaatioapua pelaajan terveyteen liittyvissä asioissa varmistaaksemme turvallisen harrastamisen ja oman huipun tavoittelun jalkapallon parissa.
Miten klinikka on lähtenyt liikkeelle?
– EPS-klinikka on ollut nyt seitsemän viikkoa toiminnassa ja olen vakuuttunut siitä, että toiminnalle on ollut tilausta. Jokaisena klinikkapäivänä olen tavannut useampia pelaajia ja selvästi tieto EPS-klinikasta on levinnyt joukkueissa. Olemme saaneet yhteistyön Tatun kanssa toimimaan hienosti niin informaation kulun kuin työskentelytapojemme suhteen eli minä tiedän, mitä Tatu odottaa minulta esimerkiksi pelaajien ohjeistuksessa ja minkälaista informaatiota Tatu fysiikkavalmentajan roolissa odottaa EPS-klinikalta. Näin tiedämme aina missä mennään esimerkiksi pelaajan kuntoutumisen tai pelikunnon suhteen ja suunnitelma on yhteinen, pelaajan ollessa keskiössä.
Mitä huomioita olette tähän saakka tehneet?
– EPS-klinikan tarve lähti siitä huomiosta, että pelaajat ja heidän vanhempansa ovat ymmärrettävästi usein hieman ”hukassa” loukkaantumisen tai harjoittelua/pelaamista estävän oireen ilmestyessä. Ohjeistukset ja neuvot näissä tilanteissa ovat liian usein puutteellisia ja pelaajat jäävät valitettavan usein oman onnensa nojaan.
– Siihen nähden, että kasvavan nuoren urheilijan harjoittelua estävät ongelmat ovat usein harmillisia mutta eivät monestikaan vaarallisia, törmäsimme liian usein tilanteisiin joissa ensikontakti oli ollut esimerkiksi terveyskeskuslääkäri ja ohjeistuksena tilanteeseen oli ainoastaan pitkä lepojakso. Suurimmassa osassa tapauksia nuorten urheilijoiden osalta ongelmat ovat toiminnallisia ja oireiden taustalla ovat kasvuun, lisääntyneeseen rasitukseen, kehonhallintaan, kuormituskestävyyteen ja voimaan liittyvät puutteet, jolloin lepojakso harvemmin on ratkaisu tilanteeseen.
– Tämä huomio on EPS-klinikan ensimmäisen seitsemän viikon aikana vain vahvistunut: pelaajat ja perheet kaipaavat tietoa ongelmasta ja sen vakavuudesta sekä selkeitä, yksiselitteisiä ohjeita kohti oireetonta harjoittelua. Ensivaiheen kontaktin helppous ja sieltä annettava suunta ovat kuntoutumisen kannalta todella tärkeitä asioita!
Miten olette niihin puuttuneet?
– EPS-klinikan alku on antanut jo kohtuullisen kuvan ikäluokista, ikäluokkien rutiineista (esimerkiksi alkulämmittely rutiineista), ongelma-alueista ja muun muassa pelaajien liikunnallisuudesta / urheilullisuudesta. Osassa ikäluokista rutiinit ovat jo hyvällä tasolla, osassa rutiinit pitää luoda ja saada osaksi laadukasta arkea. Myös joidenkin vammatyyppien runsaampi esiintyvyys tietyn ikäluokan sisällä on ollut meille selkeä merkki keskustelun tarpeelle kyseisen ikäluokan valmennuksen kanssa ja ohjeita tiettyjen ongelma-alueiden korjauksille onkin jo annettu ikäluokkiin.
– Tavoitteemme EPS-klinikalla on, että jokainen klinikalle tuleva pelaaja saa selvyyden tilanteeseensa, selkeät ohjeet jatkoon esimerkiksi harjoitteiden muodossa, yksiselitteiset ohjeet kuntouttavaan harjoitteluun ja paluuseen harjoituksiin ja peleihin. Haluamme, että pelaaja kokee saavansa hyvän tuen tilanteeseen ja että hänellä on aina apua tarjolla. Informaation kulku EPS-klinikan, pelaajan, fysiikkavalmentajan ja valmennuksen välillä tulee olla esteetöntä.
– Tarvittaessa ohjaamme pelaajan aina jatkotutkimuksiin tai -hoitoon esimerkiksi fysioterapeutille tai lääkärinkonsultaatioon esimerkiksi Mehiläisen liikuntalääketieteen erikoislääkärille.”
Mitä haasteita olette kohdanneet?
– Yksi EPS-klinikan perusajatus on tukea Espoon Palloseuran pelaajia urheilijan polulla ja ennen kaikkea tukea heidän kasvamistaan urheilijoiksi, jotka ymmärtävät urheilijan arjen kokonaisvaltaisuuden. Pelaaminen on vain yksi osa urheilijan elämää. Perusta luodaan ravinnosta, levosta, liikunnallisesta elämäntavasta ja sen mielekkyydestä, perhe-elämästä, koulutuksesta, kavereista jne.
– Lisäksi nuoren urheilijan on tärkeä ymmärtää kokonaisuus mistä kehittävä ja nousujohteinen harjoittelu koostuu, ja miten olosuhteet tällaisen harjoittelun kestävyydelle luodaan. Tässä meillä on vielä paljon työnsarkaa. Fyysisenharjoittelun fasiliteettien tarjoamisessa pelaajille meidän pitäisi seurana miettiä tosissamme keinoja vielä parempaan toteutukseen.
Jatkaako klinikka nyt toimintaansa, kun pelaajilla on omatoiminen harjoittelujakso?
– EPS-klinikka jatkaa edelleen toimintaansa normaalisti, joskin seuraamme tarkasti terveydenhuollon viranomaisten ohjeistuksia. Noudatamme koronaepidemiaan liittyen Suomen hallituksen ja THL:n antamia ohjeita.
Mitä harjoitteluvinkkejä haluat lähettää epsiläisille?
– Liikkukaa monipuolisesti perheenne kanssa ja nauttikaa yhdessäolosta varsinkin näinä epävarmoina aikoina. Olkaa innovatiivisia ja yhdistäkää liikunta kivalla tavalla arjen askareisiin. Poikkeusolot kannattaa nähdä myös mahdollisuutena kehittyä esimerkiksi taidossa eli palaa joukkueen treeneihin taitavampana! Pyri pitämään omatoimisissa treeneissä aina fokus ja tarkoitus; mitä harjoittelen ja mihin pyrin?
Kerro, mitä muuta teet seurassa?
– Toimin poikani Aarnin joukkueessa -09 akatemiassa apuvalmentajana, huoltajana, fysiona ja joskus varaiskänä. Autan alkulämmittelyissä ja aktivoinneissa, ja pyrin auttamaan valmennusta mm. fyysisen valmennuksen suunnittelussa ja toteuttamisessa. Ylläpidän EPS 09 akatemian IG -tiliä. Eli tehtäväkenttä on monipuolinen!
– Tärkeä tehtäväni seurassa on myös vastata kun Juuso Kevari soittaa ja ärsyttää Stefan Wikströmiä.
Sinut valittiin vuoden huoltajaksi. Mitä tämä merkitsi sinulle?
– Kaikkea. Ehdottomasti varsin mitättömän jalkapallourani kohokohta! Kysykää asiaa vaikka lapsiltani, jotka ovat saaneet ihailla Vuoden Huoltaja -pystiä kyllästymiseen asti.
Mitä haluat vielä lisätä?
”Älä anna fysiikkasi olla taitojesi tiellä.” –Tony Elomaa
TUE SEURAA – LIITY KANNATUSJÄSENEKSI
Kannatusjäsenyys maksaa 50€
Kannatusjäsenenä tuet seuran joukkueiden toimintaa.