Vauhdikkaan kahden pelin “Superviikon” jälkeen EPSn miesten edustusjoukkue puksuttaa keskiviikkona junan kyydillä Ouluun OLSin vieraaksi. Ottelu on EPSlle viimeinen ennen pientä juhannustaukoa. Pelit toki jatkuvat heti kesäkuun lopulla.

Ykkösen perussarjaa on pelattu tasan puolet, 11 kierrosta, ja myös otteluohjelmallisesti EPS on kohdannut nyt kaikki joukkueet kertaalleen. Luvassa on siis vielä toinen “rundi” jonka myötä aiemmin kotona kohdatut joukkueet kohdataan nyt vieraissa ja päinvastoin.

OLS oli EPSn koko kauden ja samalla Ykkösen historian avausvastustaja Espoonlahdessa 13.4. vielä melko kirpeässä kevätsäässä pelatussa pelissä.

Tuolloin peli eteni suht tasaisissa merkeissä aina 63. minuutille asti kunnes Otto Rautiainen sai toisen varoituksensa ja ajettiin sitä myöten ulos. Pian miesylivoimalle siirtymisen jälkeen Niklas Orjala karkasi vasemmalta maalintekoon ja osuma jäi pelin ainokaiseksi OLSin napattua 1-0 vierasvoiton.

Huhtikuun jälkeen on tapahtunut paljon ja EPSn kauteen on mahtunut mm. erinomainen 4 ottelun pisteputki, sitten pari heikkoa vieraspeliä joista kuitenkin kurssi käännettiin upeasti viime viikon KPV-tasuriin ja Cupin mahtavaan Lahti-otteluun jossa Veikkausliigajoukkue oli pelillisesti alakynnessä ja eteni jatkoon vasta pilkkukisan turvin.

AC Oulun “farmiseurana” toimiva OLS on pelannut vahvan Ykkösen kauden ja löytyy sarjataulukosta peräti neljänneltä sijalta. Pisteitä 10 ottelusta on kasassa jo 20 kun vastaavasti sarjassa yhdeksäntenä olevan EPSn saldo on 12 pistettä 11 pelistä.

Taustalla on kuitenkin myrskynnyt kun Veikkausliigajumbona alkukauden majaillut emoseura AC Oulu erotti 13.6. koko valmennustiiminsä. OLSin valmentajat Mikko Isokangas ja Rafinha nostettiin ainakin tilapäisesti Veikkausliigajoukkueen peräsimeen jonka tehtävän kanssa he ovat varmasti olleet täystyöllistettyjä. Koska myös AC Oulu pelaa tänään illalla Veikkausliigaa Vaasassa onkin iso kysymysmerkki kuka OLSin peliä johtaa.

Myös pelaajapuolella liikennettä AC Oulun ja OLSin välillä on ollut muutenkin mutta tähän otteluun sekin saattaa vielä kiihtyä entisestään mikäli valmennuskaksikko haluaa antaa näyttöpaikkoja tutuille nimille myös Veikkausliigan puolella.

EPSn päävalmentaja Sven Pierre Rodriguez Aumaitre ennakoi illan ottelua seuraavasti:

“Kunnioitamme OLSia joukkueena, heillä on hyviä pelaajia ja he pelaavat hyvää jalkapalloa. Ensimmäinen kohtaaminen (huhtikuussa) tuli ehkä hieman liian pian meille. Mutta nyt olemme valmiimpia haastamaan minkä tahansa joukkueen ja lähdemme hakemaan Oulusta kolmea pistettä. Ottelumatka on pitkä mutta minusta se on aina myös hyvä mahdollisuus tutustua toisiimme (joukkueessa) entistä paremmin”.

Lahti-ottelun sankari Ayuub Ahmed-Nur on pelikiellossa 4 kertyneen keltaisen kortin myötä ja muista Lahtea vastaan pelanneista ainakin ottelussa loukkaantunut Topi Järvinen voi olla tänään huilivuorossa.

Ottelu OLS-EPS käynnistyy Raatin stadionilla klo 18.30 ja se striimataan suorana lähetyksenä sanomalehti Kalevan maksullisessa digipalvelussa.

EPSn kausi puolivälissä – Positiivinen yleisilme mutta vieraissa täytyy vielä venyä

EPSn miesten historiallinen ensimmäinen kausi Ykkösessä on kutakuinkin puolivälissä. Ennen keskiviikon OLS-kamppailua EPS on pelannut 11 ottelua perussarjaa ja jäljellä on vielä saman verran, 11 peliä. Tämän jälkeen kausi jatkuu vielä yhteensä viiden ottelun verran joko ylemmässä tai alemmassa jatkosarjassa.

Tässä hieman pitemmässä artikkelissa luomme katsauksen EPSn koko kauteen ja pelisuorituksiin tähän mennessä sekä ennakoimme hieman tulevaa.

EPS lähti uuteen Ykköseen ensikertalaisena haastajana. Joukkueen koko pelaajamateriaalista noin puolet oli vaihtunut viime kauteen nähden, avauskokoonpanon pelaajien osalta uusien pelaajien suhde oli hieman pienempi, prosentuaalisesti noin 60-40.

Myös suuri yleisö on löytänyt Espoonlahden urheilupuistoon ja siitä osoituksena lähes 600 katsojan keskiarvo miesten Ykkösen kotipeleissä. Kuva: Jari Oinonen

Iso muutos tapahtui myös penkin takana kun Sven Pierre Rodriguez Aumaitre rekrytoitiin Tiago Santosin seuraajaksi. Sven Pierre otti tehtävän vastaan suht ripeällä aikataululla ja kääri heti tammikuussa hihat ottaen ryhmän ohjaukseensa. Työ alkoi todella talvisissa ja haastavissa olosuhteissa eikä pelaajarinkikään ollut alussa vielä kovin iso mutta GM Toivo Soinin johdolla tehtiin hyviä rekrytointeja kevättä kohden kiihtyvällä tahdilla.

Harjoitusotteluiden tulokset varsin vaihtelevilla kokoonpanoilla ja olosuhteilla eivät herättäneet vielä isompia hurraahuutoja mutta Ykkösen alkaessa huhtikuussa EPS vaikutti heti jo melko valmiilta uudelle sarjaportaalle.

Jo kauden avanneessa OLS-kotipelissä EPS taisteli jopa voitosta aina ulosajoon saakka taipuen lopulta 0-1 tappioon. Heti viikkoa myöhemmin Ykkösen piste- ja voittotili avattiin kuitenkin 2-0 kotivoitolla VIFKta vastaan Laith Azharin osuttua kahdesti.

Pari seuraavaa Ykkösen kamppailua kovia vastustajia vastaan eivät tuoneet pisteitä. Jyväskylässä JJK oli ilman muuta parempi joukkue ja vei 3-1 voiton Laithin tehtyä EPSn ainokaisen. Kotipelissä Atlantista vastaan marginaalit olivat jälleen todella pienet, Atlantiksen 1-0 osuma jäi pelin ainoaksi ja loppu jätti siinä mielessä karvaan maun että EPS pääsi pelaamaan miesylivoimallakin onnistumatta kuitenkaan maalinteossa.

Aivan toukokuun alkupäivinä tulleen Atlantis-tappion jälkeen EPS pelasi kauden toistaiseksi pisimmän, peräti neljän ottelun mittaisen pisteputkensa. Se alkoi 0-0 puolustustaistelulla Helsingissä sarjan kärkijoukkue Klubi 04n vieraina ja jatkui komealla 2-0 kotivoitolla FC Jazzista Oscar Dahlforsin ja Azharin osumilla.

Kauden ensimmäinen vierasvoitto ja samalla ensimmäiset Ykkösen vieraspisteet saalistettiin kun FC Vaajakoski kaatui 1-0 tiukan pelin jälkeen. Vaajakoski-ottelun ainoa maalintekijä ja isoin sankari oli Rasmus Sipi

Toppari Sipin maalitehtailu jatkui vielä seuraavassa kotipelissä PKKUtakin vastaan peräti kahdella osumalla. Ottelun lopputulos 2-2 oli ehkä pieni pettymys mutta pistettä voidaan pitää myös tyydyttävänä koska EPS joutui pelaamaan pelin lopun vajaalla.

Pisteputken myötä EPS käväisi jo koputtelemassa kärkikuusikon tuntumassa eli ylempään loppusarjaan oikeuttavilla sijoituksilla. Kaikki putket katkeavat kuitenkin joskus ja kesäkuun alun vieraspelit olivatkin EPSlta toistaiseksi kauden heikoimpia tuloksellisesti.

Kuopiossa EPS hallitsi ottelua ajoittain selvästikin mutta KuPS Akatemia kävi tekemässä maalit ottaen 2-1 voiton. EPSn ainokaisesta vastasi Dahlfors. Rovaniemelle RoPSia vastaan EPS lähti sisuuntuneena mutta joutui heti aikataulupaineeseen lennon viivästyttyä reilusti. Oli sillä sitten lopulta merkitystä tai ei mutta pelillisesti EPS pelasi ehkä kauden toistaiseksi heikoimman pelinsä ja RoPS otti voiton maalein 2-1. Kavennusmaalin iski Azhar.

Katkerien vierastappioiden jälkeen EPS teki suorastaan loistavan suunnanmuutoksen viime viikon “Superviikolleen” jolloin se ensin onnistui taistelemaan pisteen sarjakolmoselta KPVltä Visar Belan tasoitettua aivan viime hetkillä pelin 1-1een.

Vielä KPVn kaatoa komeampi suoritus oli Veikkausliigajoukkue FC Lahden kiusaaminen Suomen Cupissa. Varsinaisen peliajan päätyttyä 2-2 EPS nöyrtyi vasta pilkkukisan yhdeksännessä parissa. Varsinaisella peliajalla EPSin molemmat osumat iski Ayuub Ahmed-Nur.

Ennen Lahti-peliä EPS eteni Cupin viidennelle kierrokselle hyvällä rutiinilla kaadettuaan Nelosen LePan jo huhtikuussa 3-1 (maalit Ville Kiiski, Mourad Amehri ja LePan oma maali) sekä toukokuussa Kakkosen NJSn 3-0 (Kiiski 2 maalia, Azhar 1).

Koko kauden ensimmäistä puolikasta ynnätessä EPSn sarjasijoitus Ykkösessä, yhdeksäs, on sangen kohtuullinen 11 kierroksen jälkeen. Pisteitä EPS on kerännyt 12 joista kotona on otettu 8 ja vieraissa vain 4.

Viime kauden tavoin vieraspelaaminen ei ainakaan kauden ensimmäisellä puoliskolla ole toiminut kotikentän tavoin mutta toivottavasti tätä tilastoa saadaan parannettua.

Akilleen kantapäänä on pitkään ollut maalinteko. 11 tehtyä maalia on edelleen Ykkösen toiseksi vähiten. Vastaavasti oma pää on on ollut pitävä, 12 päästettyä osumaa on sarjassa neljänneksi vähiten josta voidaan olla ylpeitä.

Viimeisimmissä peleissä EPS on hyökännyt entistä terävämmin ja suoraviivaisemmin. Lahti-ottelun huipputulos ja myös pelillisesti komea esitys antavat varmasti valtavasti itseluottamusta jatkoon. Myös pelaajamateriaalipuolella EPSn penkki on tällä hetkellä leveämpi ja kilpailukykyisempi kuin kertaakaan aiemmin.

Jos loukkaantumisilta vain vältytään ja Azharin lisäksi muutamat muutkin maalintekijäprofiilin hahmot alkavat onnistumaan EPSllä on hyvät mahdollisuudet taistella jopa vielä ylemmän loppusarjan paikoista tai ainakin repiä sarjajumboihin VIFKhon ja Vaajakoskeen sen verran kaulaa että sarjapaikasta ei tarvitsisi enää jännittää vaikka perussarjan päätteeksi pelattaisiinkin alempaa loppusarjaa.

19.6.2024

KAUSIKORTTI 2024

Kausikortti oikeuttaa sisäänpääsyyn Miesten kotiotteluihin (Suomen Cup, Miesten Ykkönen ja mahdolliset karsintapelit). Tapahtuma-alue aukeaa 60 min ennen ottelun alkua.

Kausikortti 75€  (sis. postitus).


MATKASSA MUKANA