Odotettu miesten Suomen Cupin viidennen kierroksen ottelu FC Lahtea vastaan keräsi Espoonlahden Urheilupuistoon 760 jalkapallon ystävää.

Kuva: Jari Oinonen. Man of the match, Ayuub Ahmed-Nur vauhdissa.

EPS lähti peliin erinomaisissa tunnelmissa ja itseluottamusta uhkuen alla hieno Ykkösen tasapeli torstaina KPVta vastaan. Veikkausliigan toiseksi viimeinen joukkue FC Lahti sen sijaan on tuskaillut pelinsä kanssa läpi kauden.

Lahden avauskokoonpanossa oli jonkin verran rotaatiota ja sarjakaudella vähemmän pelanneet saivat näyttöpaikkoja. EPSn avauksessa mentiin lähes samoilla nimillä kuin torstain KPV-pelissä. Arttu Aho ei ollut edustuskelpoinen pelattuaan Cupia kevättalvella jo reservijoukkueen kanssa. Hänen paikkansa puolustuslinjasta otti hieman yllättäen Valter Salavuo jolle pelipaikka ei toki ole täysin vieras mutta joka on totuttu näkemään keskikentän pohjalla. KPV-ottelun avauksesta myös Omar Adawi oli tänään kokonaan sivussa joten uusina niminä keskikentän avaukseen nousivat Otto Rautiainen ja Mourad Amehri.

Kuva: Jari Oinonen. Kapteenin nauhaa ottelussa kantanut Valter Salavuo saattoi joukkueen kentälle.

Ottelu sai kotijoukkueelta huikean alun kun EPS sai vaparin loistopaikasta rangaistusalueen rajalta vain muutaman minuutin pelin jälkeen. Pallon taakse asettui Ayuub Ahmed-Nur ja mies pamautti sen komeasti Lahti-muurin yli suoraan maalin oikeaan ylänurkkaan!

Suorastaan satumainen alku mutta valitettavasti seuraavat minuutit palauttivat EPSn pilvilinnoista maan pinnalle.

7. minuutilla Lahti sai vaparin melko kaukaa mutta Colin Odutayon nosto boksiin tavoitti Asaad Babikerin joka ohjasi tyylikkäästi takakulmaan. 1-1.

Kuva: Jari Oinonen. Asaad Babiker ohjaa FC Lahden 1-1 tasoituksen.

Vain viisi minuuttia myöhemmin Salavuo yritti palauttaa pallon maalivahti Oskar Lyberopoulokselle mutta syöttö epäonnistui karkeasti. Lahden Vilho Huovila kiitti, nappasi pallon ja kiersi Oskun. 2-1 Lahdelle.

Tässä kohtaa luonnollisesti monilla saattoi käydä Urheilupuiston lehtereillä mielessä että “jaahas, meniköhän se matsi nyt siinä”. Mutta toisin kävi. Vastoinkäymisistä huolimatta EPS löysi nopeasti jälleen itsensä ja otti jopa pelin hallintaansa 1. puoliajan edetessä.

Puolen tunnin kohdalla Topi Järvisen jalka sanoi valitettavasti tämän iltapäivän osalta työsopimuksensa irti. Miehen omien sanojen mukaan “en halunnut rikkoa sitä enempää” joten Topi joutui siirtymään vaihtoon ja hänet korvasi loukkaantumisesta tähän otteluun toipunut Oscar Dahlfors.

Vielä ennen taukoa EPS sai muutamia hyviä vetopaikkoja kun mm. Laith Azharin ja Mourad Amehrin vedot menivät vain niukasti ohi maalin.

Kuva: Jari Oinonen. Laith Azhar ja Mourad Amehri taistelemassa.

Loistavan alun jälkeen EPS sai kylmää vettä niskaansa mutta vastoinkäymisistä huolimatta fiilis ei romahtanut ja jakson edetessä monien yllätykseksi EPS tosiaan otti jopa pelin hallintaansa. Taukotilanne 1-2.

Tauolla Lahti suoritti kolme vaihtoa mutta piristymisen sijaan joukkueen peli näytti menevän vain entistä enemmän takalukkoon. Tähtihyökkääjä Odutayokin loukkaantui 56. minuutilla ja joutui niin ikään lähtemään vaihtoon.

EPS hallitsi toista puoliaikaa ja ennenkaikkea joukkueen syöttötyöskentely oli laadukkaampaa kuin varmasti kertaakaan aiemmin tällä kaudella. Suurin osa syötöistä meni suoraan jalkaan ja joukkue pääsi rakentamaan näyttäviäkin hyökkäyksiä. Mm. Dahlfors tuotti jatkuvasti päänvaivaa Lahti-puolustukselle.

65. minuutilla tänään hyvin ja tyylilleen uskollisesti jopa hieman agressiivisesti pelannut Amehri otettiin vaihtoon ja hänet korvasi Veka Gustafsson. Gustafssonin otettua paikkansa puolustuslinjasta Salavuo nousi taas normaalille pelipaikalleen keskikentälle.

EPSn pallonhallinta jatkui, ainoastaan aivan viimeisiä ratkaisevia syöttöjä ei meinattu saada perille tai sitten vedot viuhuivat ohi ja yli.

77. minuutilla EPS suoritti vielä tuplavaihdon, Muad Ahmed ja Ville Kiiski pois, tilalle Antti Tella ja Visar Bela.

82. minuutilla isännät pääsivät nopeaan vastahyökkäykseen, Dahlfors leikkasi keskelle ja antoi hyvän syötön eteen oikealle Ahmed-Nurille. Lahti-veskari Osku Maukonen syöksyi Ahmed-Nurin jalkoihin kaataen hänet rangaistuspotkun arvoisesti. “Juppi” asettui itse ampumaan pilkkua ja iski sen varmasti sisään ohi Maukosen! Mahtava nousu kotijoukkueelta tasoihin aivan lopussa.

Kuva: Jari Oinonen. Juppi ja Oscar Dahlfors lähes täpötäyden pääkatsomon edessä juhlimassa tasoitusmaalia.

Varsinainen peliaika ei tuottanut enää enempää osumia joten Cupin jatkaja oli seuraavaksi selvitettävä rangaistuspotkukilpailun kautta.

Pilkkukisasta muodostui todellinen trilleri. Molempien joukkueiden kaikki laukojat onnistuivat 3. pariin saakka kunnes Osku onnistui upeasti torjumaan Samuel Pasasen yrityksen. Kun kaksi seuraavaa vetäjää onnistuivat ensimmäinen kisan ratkaisun paikka tuli 5. parissa Laith Azharille.

Kuva: Jari Oinonen. Joukkueet asettuivat keskiviivalle seuraamaan pilkkukisan etenemistä.

Maukonen onnistui kuin onnistuikin kuitenkin torjumaan Laithin yrityksen ja kun Lahden 5. laukoja Luke Ivanovic osui kisa tasan 4-4 ja edessä olivat jatkovedot.

Kolme paria ehdittiin edetä äkkikuolemaperiaatteella kaikkien laukojien onnistuessa yrityksissään.

Dramaattinen ratkaisu nähtiin vasta 9. parissa. EPSn Otto Rautiainen ei onnistunut ohittamaan hienosti torjunutta Maukosta. Ja kukapa muukaan kuin Maukonen itse asteli seuraavana myös laukomaan! Veskarilta hieno kuti ohi toisen Oskun ja FC Lahti eteni Suomen Cupin 6. kierrokselle pienimmän mahdollisen marginaalin turvin.

Karvas tappio mutta ottelun lähtöasetelmiin ja ennakkoarvioihin nähden tulos oli Ykkösen joukkueelta aivan loistava venyminen kaksi sarjaporrasta ylempänä pelaavaa Veikkausliigajoukkuetta vastaan.

Kuva: Jari Oinonen. Päällimmäisen pelin jälkeen oli luonnollisesti pettymys. Isosti ylpeitä pitää kuitenkin olla. EPS taisteli ja oli kentällä se aktiivisempi osapuoli.

Paitsi että EPS oli yhden pilkun päässä jatkopaikasta myös pelillisesti ottelu oli joukkueen koko kauden toistaiseksi parasta tekemistä. Hurmosalun ja virheiden myötä tulleiden takaiskujen jälkeen EPS kasasi itsensä loistavasti ja oli oikeasti monella mittarilla, mm. pallonhallinnassa tänään parempi joukkue.

Ottelun jälkeen Topi Järvinen ja ottelun MVP Ayuub Ahmed-Nur (kaksi maalia+onnistui vielä pilkkukisassakin) olivat syystäkin ylpeitä EPSn esityksestä.

Topi: “Pelattiin hiton hyvä peli. Olen ylpeä kaikista äijistä. Se työmäärä mitä tehtiin ja se laatu, oltiin parempia kuin Lahti, Veikkausliigajoukkue. Siitä voi kaikki olla tosi ylpeitä. Ja tää kundi heitti pari hienoa häkkiä mikäs sen parempaa”.

Juppi: “Oli kiva peli, äijät paino hommia. Pelattiin miten jengi halusi, no mentiin rankkareille ja se jäi yhdestä pilkusta kiinni. Hyvä peli kundeilta”.

Ja vielä Juppi mites SE vaparimaali?

Juppi: “No mun mielestä viime kauden Atlantis-pelin maali oli vielä hienompi. Mutta kyllä näitä vapareita on kiva paukuttaa. Topi kyllä sano mulle että se haluu vetää mutta mun piti nyt ottaa se”.

Topi: “Hyvä että otit!”

Aivan mahtava Cup-trilleri, juuri tätä Suomen Cup voi parhaimmillaan tarjota vaikka lopputulos olikin isännille katkeransuloinen. Ensi vuonna uudestaan!

Arki jatkuu nopeasti Cup-huuman jälkeen. Ennen juhannusta miehet pelaavat vielä yhden Ykkösen vierasottelun, Oulussa keskiviikkona OLSia vastaan.

16.6.2024

KAUSIKORTTI 2024

Kausikortti oikeuttaa sisäänpääsyyn Miesten kotiotteluihin (Suomen Cup, Miesten Ykkönen ja mahdolliset karsintapelit). Tapahtuma-alue aukeaa 60 min ennen ottelun alkua.

Kausikortti 75€  (sis. postitus).


MATKASSA MUKANA