EPSn upea kausi tuli päätökseen sunnuntaina Pihlajamäessä kun isäntäjoukkue PK-35 vei nimiinsä Algeco Areenalla pelatun Ykkösliigan yksiosaisen nousukarsintavälierän maalein 2-1.

Ottelu alkoi ja päättyi melko aurinkoisessa säässä mutta välillä nähtiin hetkellisesti vesisadettakin ja jopa hyvin pienimuotoinen raekuuro. Paikan päälle oli saapunut peräti 835 jalkapallon ystävää.

Yhtään liioittelematta voi todeta vähintään puolet katsojista saapuneen “Pihlikseen” Espoosta.
Kuva: Mira Lönnqvist

Ensimmäinen puoliaika oli EPSltä tunnusteleva. PK-35 hallitsi peliä ja palloa varsinkin alussa lähes suvereenisti. Viiden miehen alakerralla otteluun lähtenyt EPS kyttäili. Supervaarallisia tilanteita ei nähty ennen kuin 33. minuutilla EPSstäkin viime kaudelta tuttu Shunta Uchiyama pääsi nousemaan vasemmalta ja ampui pallon tarkasti ohi Oskar Lyberopouloksen ja peli 1-0 kotijoukkueelle..

Viime kaudella Epsissä pelannut Shunta Uchiyama pääsi tuulettamaan 1-0 johtomaalia.
Kuva: Mira Lönnqvist

Puoliajan loppua kohden EPS paransi peliään ja etenkin Laith Azhar pääsi muutamaan otteeseen haastamaan tutusti laidaltaan. Tauolle mentiin kuitenkin isäntien 1-0 johdossa.

Laith Azhar vauhdissa.
Kuva: Mira Lönnqvist

Toiselle jaksolle EPS muokkasi ryhmitystään taas tutusti hyökkäävämmäksi 4-2-3-1:ksi kun Mourad Amehri ja Veka Gustafsson tulivat vaihdosta mukaan peliin.

Veka Gustafsson ja kaudella 2021 Epsissä läpimurtokauden pelannut Mustafa Beyai.
Kuva: Mira Lönnqvist

Tulosta alkoikin tulla lähes välittömästi ja EPS pääsi vyöryttämään useita hyviä hyökkäyksiä PKn maalille.

51. minuutilla PK joutui kaatamaan Azharin pilkun arvoisesti. Rangaistuspotkun suorittajasta ei ollut epäselvyyttä, 12 kertaa Kakkosen sarjakaudella osunut Ayuub Ahmed-Nur otti vastuun ja upotti pallon tarkasti ohi PK-veskari Joni Niemen.

EPS juhlatuulella 1-1 tasoitusmaalin jälkeen.
Kuva: Mira Lönnqvist

Tasoituksen jälkeen molemmilla oli pelissä omat hyvät hetkensä ja EPSllä mm. Aleksi Ruusulla oli loistava paikka viedä vieraat jopa johtoonkin. Niemi kuitenkin torjui komeasti.

78. minuutilla PK-35 sai vaarallisen vastahyökkäyksen joka päättyi epäsuoraan vapaapotkuun. Vaparin jälkitilanteesta pallo jäi levottomasti pyörimään EPSn alueelle ja hieman kaoottisesta tilanteesta PK:n Eero Karjalainen täräytti flipperimäisesti kuulan sisään ja isännät taas maalin johtoon.

EPS takaa-ajohaaveet kokivat ensimmäisen kylmän suihkun jo 81. minuutilla kun Amehrin myöhästynyt taklaus toi miehelle toisen keltaisen kortin ja peli päättyi häneltä siihen.

Kuva: Mira Lönnqvist

Loppuminuuteilla mm. Blend Dorocille siunaantui vielä yksi hyvä tekopaikka tasoitukseen ja lopussa maalivahti Lyberopoulosta myöten miehistöä nostettiin ylös.

Ottelun ollessa jo lisäajalla myös Azharin peli päättyi toiseen keltaiseen korttiin ja ulosajoon. Tämän jälkeenkin EPS taisteli vielä urhoollisesti mutta PK-35 hoiti homman kotiin kahden miehen ylivoiman turvin.

Näin ollen EPS pelaa ensi kaudella historiansa ensimmäistä kertaa Ykkösessä. PK-35n kausi jatkuu vielä kaksiosaisella nousukarsintafinaalilla Joensuulaista JIPPOa vastaan. Tuon parin voittaja ottaa viimeisen jaossa olevan paikan uuteen Ykkösliigaan ja häviäjä pelaa EPSn tavoin ensi kaudella Ykköstä.

Runsaslukuinen espoolaisyleisö kiitti joukkuetta loistavasti sujuneesta kaudesta. EPS pelaa ensi kaudella historiansa ensimmäistä kertaa Miesten Ykkösessä.
Kuva: Mira Lönnqvist

Kokonaisuutena EPSn kausi oli viimeisen ottelun tappiosta huolimatta huikea menestystarina joka huipentui jo viimeisessä kotiottelussa varmistuneeseen sarjanousuun. Kotona EPS oli voittamaton läpi Kakkosen sarjakauden voitettuaan 11 kotiottelusta 10 ja pelattuaan kerran tasan. Vasta PK-35 sai katkaistua joukkueen 11 ottelun mittaiseksi venyneen voittoputken.

Ykkönen tulee ensi kaudella olemaan Palloliiton kolmanneksi korkein sarjataso Veikkausliigan sekä uuden perustettavan Ykkösliigan jälkeen. Periaatteessa sarjaporras on siis sama kuin tällä kaudellakin mutta käytännössä “uusi Ykkönen” tulee olemaan huomattavasti Kakkosta korkeatasoisempi sarja johon pääsee mukaan vain 12 joukkuetta kun Kakkosta pelattiin kolmessa lohkossa peräti 36 joukkueen voimin. Lisäksi Ykkönen tulee olemaan koko maan kattava sarja kun Kakkosta on pelattu alueellisissa lohkoissa.

Tässä vaiheessa Ykkösen 12 joukkueen kokoonpanosta täysin varmoja nimiä on EPSn ohella viisi: Tällä kaudella Ykköstä pelanneet mutta uudesta Ykkösliigasta ulos jääneet Käpylän Pallo, JJK Jyväskylästä ja KPV Kokkolasta, Kakkosen toiseksi paras lohkokakkonen FC Jazz Porista sekä EPSn tavoin Ykkösliigakarsinnan välierävaiheessa jatkosta pudonnut OLS Oulusta.

Seitsemäs joukkue tulee olemaan otteluparin JIPPO-PK-35 hävinnyt osapuoli. Loput viisi paikkaa ratkeaa Ykkösen nousukarsinnoissa joita pelataan viidessä otteluparissa. Parien voittajat tulevat tekemään EPSllä ja kumppaneille seuraa Ykkösessä, häviäjät sen sijaan pelaavat ensi kaudellakin Kakkosta joka on silloin vasta Suomen neljänneksi korkein sarjataso.

Ykkösen karsinnan otteluparit (kaksiosaiset parit pelataan välillä 14.10-29.10.)

PKKU-FC Vaajakoski
TamU-HJK Klubi 04
VIFK-Ilves-Kissat
RoPS-Reipas
KuPS Akatemia-Atlantis FC

Seuraavaksi joukkue ansaitsee ansaitseman loman ja toimistolla on edessä uuden kauden suunnittelu ja joukkueen kasaamistyön käynnistäminen historiallista Ykkösen kautta varten.

Teppo Laaksonen 15.10.2023