Toiminnanjohtaja Janne Kangasniemi vetoaa Suur-Espoonlahteen – ”Me olemme täällä, koska te olette täällä”

Janne Kangasniemi nimitettiin viime viikon maanantaina Espoon Palloseuran toiminnanjohtajaksi. Kangasniemi, 32, ehti juuri aloittaa pestissään, kun koronaviruspandemia jysähti Suomeen. 

– Maanantaina ajattelin, että varmasti joudun ottamaan tilanteeseen heti kantaa. Ajattelin, että se on tulossa. En osannut ajatella, että se tulee näin rajusti.

Tapahtumat etenivät nopeasti. Suomi käytännössä sulkeutui muutamassa päivässä.

– Keskiviikkona illalla aloimme viestittelemään puheenjohtaja Petteri Vartiaisen kanssa toimenpiteistä. Torstaina alkoi homma sitten täysillä. Ensin päätimme keskeyttää toiminnan SUHK:n kuntosalilla, koulujen saleissa ja Duudsonit Activity Parkissa.

Pääministeri Sanna Marin kiristi toimia ensimmäisen kerran juuri viime torstaina. Palloliitto puuttui niin ikään tilanteeseen. 

– Torstaina päätettiin, että harjoitukset lopetetaan. Aikapaine iski päälle. Viestiä piti saada eteenpäin todella nopeasti. Puheenjohtaja oli isosti mukana, ja teki hyvää duunia. Teimme hallituksen kanssa yhteistyöllä hommia ja saimme ensimmäisen infon liikkeelle.

– Torstaina illalla Palloliiton liittohallitus antoi suosituksen toiminnan keskeyttämisestä. Päätimme totta kai toimia tämän mukaan. Kiitos kaikille, miten tieto välittyi. Toimimme hyvin ketterästi. Tämä kertoo paljon koko seurasta.

Tauko jatkuu ainakin huhtikuulle

Espoon Palloseurassa on reippaat 1800 pelaajaa. Nyt he harjoittelevat omatoimisesti. Seuran ammattivalmentaja tekevät ohjelmia ja seuraavat tilannetta.

– En näe muutamaa viikkoa vielä valtavana ongelmana. Voimme kouluttaa seuran ammttivalmentajia ja antaa pelaajille vastuuta. Heille voi tehdä ihan hyvääkin tehdä omatoimisia ohjelmia. Jos kielto jatkuu pitkään, se tulee totta kai vaikuttamaan meihin. Selvitämme tilannetta sisäisesti ja liiton kanssa. Emme voi vielä tarjota vastauksia, mutta tiedotamme asioista välittömästi.

Kangasniemi vetoaa erittäin poikkeuksellisessa tilanteessa koko Suur-Espoonlahden alueeseen. 

– Me olemme täällä, koska te olette täällä. Ihmiset selvästi haluavat, että me kuulumme yhteisöön. EPS on kasvanut paljon. Nyt on kaikilla haastavat ajat edessä. Tuetaan toinen toisiamme. 

– Tulevina viikkoina ja kuukausina meillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, että toiminta voi taas lähteä liikkeelle täydellä teholla. Toivottavasti ymmärrätte hyvin haastavan tilanteen. 

– Kaikki tuki on nyt tarpeen. Teemme kaikkemme, jotta pääsemme käynnistämään toiminnan jälleen vakaasta tilanteesta. 

Seuran arvo valtava koko yhteisölle

Kangasniemi tietää, että seuran arvo on valtava koko ympäröivälle yhteisölle. Hän on toiminut EPSissä valmentajana, ikäluokkavastaavana ja urheilutoimenjohtajana. 

Toiminnanjohtajana hän toimii tällä hetkellä väliaikaisesti. EPS jäi ilman toiminnanjohtajaa, kun Essi Puistonen siirtyi maaliskuussa uusiin haasteisiin.

– Olen ollut seurassa noin 26 vuotta. Tarina lähti liikkeelle kuusivuotiaana. Aloitimme pikkuveljeni Aleksin kanssa samaan aikaan Kivenlahdessa. Siitä lähtien olen ollut epsiläinen, vaikka olenkin käynyt piipahtamassa muutamassa muussa seurassa. 

– Pelasin EPSissä maalivahtina täysillä B-junnuihin saakka, kunnes loukkaantumiset hidastivat tahtia. A-junnuissa päätin, että keskityn pitämään kunnostani huolta muilla keinoilla.

Janne -87 syntyneiden EPS TEAM joukkueen maalivahtina Espoonlahden uudella hiekkatekonurmella vuonna 1999.

Kangasniemi ryhtyi  17-vuotiaana koutsiksi pikaisella varoitusajalla.

– Valmennuspäällikkö Leo Heiskanen pysäytti minut Espoonlahden kentillä. Minulla ei ollut sen kummempaa koulutusta. Sain heti päävastuun 98-syntyneiden joukkueen. Ei muuta kuin hiekalle vaan treenaamaan!

Valmentaminen vei nopeasti nuoren miehen mennessään.

– Muistan vielä ensimmäisen turnauksen. Olin aivan loppu sen viikonlopun jälkeen. Se oli niin rankkaa puuhaa. 

– Lähdin pian armeijaan. Aleksi otti joukkueen haltuun. Armeijassa kipinä vain syventyi. Luin valmennuskirjoja. Kun palasin, niin omistauduin täysin. Aloin valmentaa tosissaan. 

Veri veti valmennukseen

Jalkapallovalmentaminen ei ollut vielä kovin korkeassa arvossa 15 vuotta sitten. Kangasniemi lähti opiskelemaan Teknilliseen korkeakouluun, mutta se ei tuntunut ihan omalta jutulta.

– Veri veti valmentamiseen. Toinen vaihtoehto, jota mietin, oli opettaminen. Meinasin jo hakea opettajaksi ja lähettää hakupaperit.

– Istui kerran bussissa, ja mietin, että hitto valmentaminen on kuin opettajan hommaa, jossa voi koko ajan vetää valinnaista liikuntaa.

– Säilytin opinto-oikeuden TKK:ssa. Ihan siltä varalta, jos haluan takaisin mennä. Mutta se ei ollut minua varten. En ole katunut päätöstä kertaakaan. En sekuntiakaan. Olen käynyt liikunta-alan ammattitutkinnon Eerikkilässä ja sitten Palloliiton UEFA A:n. 

Kangasniemen tarina on mainio esimerkki alueen nykyisille, jalkapallourasta haaveileville nuorille. EPS on antanut hänelle paljon – aivan kuin Kangasniemi on antanut paljon EPSille.

– Olen asunut Soukassa ja Kivenlahdessa, näillä samoilla seuduilla. Paitsi yhden puolentoista vuoden jakson Jyväskylässä, kun vaimo lähti opiskelemaan liikuntaa. Sen ajan Kangasniemi matkusti junalla Jyväskylästä Espooseen. Vietin kolme päivää viikossa Espoossa ja muun ajan Jyväskylässä.

EPS muuttunut paljon

Kangasniemi on nähnyt läheltä valtavan muutoksen EPSissä.

– Kun aloitin EPSissä valmentajana, niin rakenteet olivat ihan erilaiset. Silloin taisi olla kaksi ihmistä töissä. Valmennuspäällikkö, ja sitten toimistolla oli yksi ihminen, vaikka seura oli jo silloin kohtalaisen iso.

– Silloin ihmisten tehtävänä oli ratkoa enemmänkin ongelmia. Oli hyvin rajattua, mitä tukea yksittäisille valmentajille tai joukkueelle voi tarjota.

Paljon on tapahtunut sen jälkeen. Nyt EPSissä on 14 ammattivalmentajaa ja kolme henkilöä töissä toimistolla.

– Olemme edelleen samassa paikassa. Meillä on edelleen sama seura. Meillä on edelleen samaa epsiläisyyttä ja positiivisuutta. Sitä pyrkii itsekin vaalimaan ja välittämään. Ihmisiä on tullut moninkertainen määrä sisään.

Vastaava muutos on tapahtunut koko suomalaisessa jalkapallossa.

– Kun tein päätöksen 10 vuotta sitten, että pyrin ammattijalkapallovalmentajaksi, en tuntenut ketään muuta kuin meidän valmennuspäällikön, joka valmensi ammatikseen. Aloitimme vieläkin seurassa toimivan Tom Jolkkosen kanssa tuolloin päätoimisina.

– Naapurit kyselivät ylioppilasjuhlissa, että mikäs päätös tämä oikein on, että TKK jää, ja panostat jalkapallovalmennukseen. Äitini pysyi tukenani keskusteluissa, ja sanoi, että poika tekee, mitä haluaa. Ne keskustelut loppuivat siihen, Kangasniemi hymyilee.

Kangasniemi kantaa edelleen valmennusvastuun 08 Akatemiassa. Tulevina kuukausina ratkeaa, jääkö hän tulevaisuudessa yhä tiukemmin toimistolle.

– Tämä on yksi vaihtoehto tulevaisuudessa. Urheilutoimenjohtajan roolissa tuli jo valmennettua vähemmän ja mietittyä kokonaisuuksia.

Reissu Eurooppaan avasi silmiä

Välillä oppia on hyvä hakea muualtakin. Kangasniemi päätti toteuttaa unelmansa vuonna 2013.

– Tiskailin yksi päivä vaimon kanssa. Sanoin hänelle, etten ole koskaan ollut vaihto-oppilas. Mietin, että hitto pääsenkö johonkin seuraan vaikka ilmaiseksi. Katsomaan koko hommaa.

– Säästin vuoden verran rahaa ja suunnittelin. Sain tukea koulutusmatkaan myös seuralta, liitolta ja muutamalta muulta taholta. Loin kontakteja ja suunnittelun. Tein omatoimisen kymmenen viikon Euroopan-kiertueen. Saksasta, Sveitsiin ja Hollantiin. Ja vielä Ranskan läpi Espanjaan ja Portugaliin.

Reissu vaikutti paljon nuoren miehen näkemykseen. Kangasniemi näki, mitä toiminta on eurooppalaisella huipputasolla. 

– Kävin todella monessa seurassa. Olin puolikkaan viikon yhdessä paikassa. Sitten siirryin eteenpäin. Lähetin kymmeniä sähköposteja. Ensimmäinen paikka, mihin menin, oli AZ Alkmaar. He ottivat kunnolla vastaan. SC Freiburg, FC Zürich, Grasshopper ja FC Utrecht päästivät niin ikään sisälle. 

– Sitten tuli vierailtua esimerkiksi Espanyolin keskuksessa ja Sportingin satelliittiseuroissa. Lisäksi kävin tutustumassa Gert Remmelin kanssa portugalilaiseen jalkapalloon, kun Gert opiskeli Lissabonin yliopistossa. PSV Eindhovenissa tapasin Joonas Kolkan.

Euroopan opintomatkalla vuonna 2013 PSV Eindhovenin ja Jonas Kolkan vieraana.

EPS eli samoihin aikoihin suurta murrosta. Kangasniemi palasi Suomeen, ja pääsi mukaan erittäin kunnianhimoiseen ympäristöön.

Boris Wistuba tuli valmennuspäälliköksi 2015. José Riveiro tuli luomaan metodia. Silloin alkoi uusi aika.

Tunteellinen puheenvuoro epsiläisille

Kangasniemen on sittemmin asettunut tiukasti Espoonlahteen. 

Hän pitää lopuksi tunteellisen puheenvuoron elämästään EPSissä. Seuran toiminnanjohtaja toivoo, että EPS voi jatkossakin tarjota nuorille mahdollisuuden tavoitella unelmiaan – parhailla mahdollisilla voimavaroilla.

– Muistoja on niin paljon. Tämä seura on ohjannut minun elämääni. Minulla on elämässä muitakin tärkeitä asioita, mutta tämä on ollut osa elämääni niin kauan. Tämä seura on ollut isossa osassa siinä, että on pystynyt toteuttamaan unelmia – ja elää unelmaani. 

– Tämä on ollut kokonaisvaltainen homma. Olen saanut niin monta hyvää ystävää pelaajana ja nauttinut jalkapallon pelaamisesta.

– Kun menen illalla nukkumaan, niin odotan jo aamua ja mietin, että huomenna on jälleen kiva herätä uuteen päivään. Ehkä se on se suurin juttu.

TUE EDUSTUSJOUKKUEEN JA SEURAN JUNIOREIDEN TOIMINTAA OSTAMALLA KAUSIKORTTI.