EPS nousee historiallisesti vähintään Ykköseen. Vastustaja Ykkösliigan karsintaan selviää maanantaina

Urheilupuistossa oli sateisesta, tuulisesta ja koleasta säästä huolimatta kuuma tunnelma. Siitä piti huolen paikanpäälle ottelua seuraamaan saapuneet 725 katsojaa (kuva: @merkkari_ ).

Lauantaina miesten Kakkosen runkosarjan päätöskierroksella EPS kohtasi Espoonlahdessa Tampere Unitedin. Jo ennen ottelua oli tiedossa EPSn erinomaiset mahdollisuudet ottaa lohkovoitto. Ottelun panoksina olivat Ykkösen suora nousu sekä bonuksena vielä karsintapaikka uuteen Ykkösliigaan.

Tasapelikin olisi riittänyt näihin mutta EPS ei jättänyt mitään sattuman varaan ja kaatoi TamUn lopulta peräti 5-2. Ensimmäinen puoliaika oli Espoolaisnäytöstä. Jo 10 peliminuutin kohdalla TamUn Anton Bright rikkoi Yusuke Sasabea rankkarin arvoisesti. Pilkun ampui sisään Ayuub Ahmed-Nur.

Ayuub Ahmed-Nur, 1-0 pilkulta ja asiaankuuluvat tuuletukset (kuva: @merkkari_ ).

20. minuutilla Ahmed-Nur oli asialla toistamiseen kun suht kaukaa lähtenyt veto kimposi ohi TamU-veskari Antti Kuusisen. Tästä vain 5 minuuttia myöhemmin Yusuke Sasabe pääsi vasemmalta nousemaan hyvälle tekopaikalle ja peli jo 3-0.

Eikä tässä vielä kaikki, puoliajan lopulla Ahmed-Nur osui vielä kolmannen kerran. Puhdas hattutemppu kauden tärkeimmässä pelissä ja mies nosti koko kauden maalisaldonsa jo peräti 12 osumaan. Tauolle siis mentiin EPSn vakuuttavassa 4-0 johdossa.

Toisella puoliajalla TamU sisuuntui ja nousi vielä suht nopeasti 4-2een Eino-Veikko Ekin ja Eric Bullockin maaleilla. 

Reilun tunnin kohdalla TamUn kiri kuitenkin hiipui, liekö osansa ollut tilannetiedoilla Porista jossa FC Jazz voitti GrIFKn. Näin ollen TamU pysyi lohkossa tappiostakin huolimatta Granin edellä ja Tamperelaisetkin pääsevät pelaamaan vielä Ykkösen noususta.

Laith Azhar keskittyneenä ennen vapaapotkua (kuva: @merkkari_ ).
Maalintekijä ottaa yleisönsö vapauttavan 5-2 voittomaalin jälkeen (kuva: @merkkari_ ).

78. minuutilla Laith Azar päästi lopullisesti joukkueen ja Espoolaisyleisön jännityksestä ampumalla vapaapotkusta upean 5-2 osuman jonka jälkeen peli oli selvä.

Sateisesta ja tuulisesta säästä huolimatta Espoonlahden Urheilupuistoon oli saapunut peräti 725 katsojaa jotka pääsivät ottelun päätyttyä myös juhlimaan sarjanousua kentälle yhdessä joukkueen kanssa. Nousu Ykköseen on EPSlle sen koko seurahistorian ensimmäinen, lisäksi joukkueen kausi edelleen jatkuu Ykkösliigan karsinnoilla.

Ottelun jälkeen alkoivat juhlat, kun kannattajat riensivät kentälle onnittelemaan sankareitaan ja pelaajat kannattajiaan (kuva: @merkkari_ ).
Nousun varmistuttua joukkueen pelaajat osoittivat kiitoksensa myös valmennukselle ja taustatiimille. Kultatuolissa vastuuvalmentaja Tiago Santos (kuva: @merkkari_ ).

EPSn lisäksi Ykkösliigan karsintoihin selvisivät A-lohkon voittaja Joensuun Jippo sekä parhaana lohkokakkosena PK-35. C-lohkon voittajana mukana on OLS Oulusta. Kaikki edellä mainitut joukkueet ovat EPSn tavoin jo siis varmistaneet tänään suoran Ykkösen nousun, nousukarsintojen voittajalla sarjataso tulee nousemaan vielä siitä pykälällä uuteen vasta perustettavaan Ykkösliigaan.

Ykkösliigan karsinnoissa pelataan ensin harvinaisemmat yksiosaiset välierät joiden jälkeen voittaneet joukkueet iskevät vielä yhteen kaksiosaisessa finaalissa (molemmilla koti+vierasottelu) joiden yhteismaalit ratkaisevat Ykkösliiganousijan.

Palloliitto on asettanut Ykkösliigan karsinnoille etukäteen pelipäivät sekä varapäivät mikäli ottelun pelaaminen ensisijaisena ajankohtana ei olisi syystä tai toisesta mahdollista. Näin ollen EPSn yksiosainen välieräottelu Ykkösliigakarsinnoissa lienee ohjelmassa jo tasan viikon päästä lauantaina 14.10. Lopullinen vahvistus tähän saadaan maanantaina päivällä kun Palloliitto arpoo välieräparit sekä vahvistaa otteluiden kotijoukkueet sekä alkamisajat.

Ykkösliigan karsintojen pelipäivät ovat:

La 14.10. (välierä)
La 21.10. (finaali 1/2)
La 28.10. (finaali 2/2)

8.10 Teppo Laaksonen