Kaudeksi 2019 Suomen kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle noussut Espoon Palloseuran miesten edustusjoukkue aloittaa tulevana lauantaina neljännen kautensa Kakkosessa kun Vantaan Jalkapalloseura saapuu Espoonlahden urheilupuistoon. Ottelu alkaa klo 15.00. Ottelussa on aiempien vuosien tapaan Espoon Oma Panimon olutrekka ja uutena tulokkaana HodariKeisari tuo oman rekkansa joten tarjonnassa on otettu huomioon niin janoisimmat kuin nälkäisimmätkin katsojan.

Katsaus historiaan.

Joukkueen matka viime vuosina Kakkosessa on ollut hyvin värikäs ja tunteita herättävä. Ensimmäisen kauden selviytymistaistelu ja maalieron turvin sarjapaikan säilyttäminen osoitti sen mitä sarjassa pelaaminen vaatii pelaajilta, valmennukselta, taustoilta ja koko organisaatiolta. Seuraavalle kaudelle siirryttäessä kokoonpano nuorentui selkeästi kun mm. Ekenäs IF:n paitaan kaudeksi 2021 siirtynyt Oliver Pettersson pelasi läpimurtokautensa nousten aina nuorten maajoukkueeseen asti.

Kaudeksi 2020 panostuksia tehtiin myös fyysisen suorituskyvyn kehittämiseksi ja nykyisin seuran huippuvaiheen valmennuspäällikkönä toimiva Kalle Tallqvist jatkoi joukkueen pellillistä kehittämistä selkein tavottein – parantaa selkeästi viime kaudesta. Koronaviruksen sävyttämä kausi oli varmasti jokaiselle joukkueelle poikkeuksellinen kaikin puolin, mutta espoolaisjoukkueelle se näytti sopivan, jossa “oman kroppansa asiantuntijat” pääsivät harjoittelemaan ikuisuuden kestävällä pre-seasonilla enemmän tai vähemmän omien tuntemusten mukaisesti. Kausi alkoi kahdeksan ottelun tappiottomalla putkella ja joukkue alkoi varmistelemaan paikkaansa Kakkosessa turhan aikaisin, joka lopulta näyttäytyi tuloksellisesti mollivoittoisena loppukautena. Kaikesta huolimatta tavoite saavutettiin ja joukkue sijoittui lopulta sarjan seitsemänneksi. Kauden onnistumiset ja parhaimmillaan upeaa jalkapalloa pelannut joukkue todisti pärjäävänsä sarjassa ja tyypilliseen tapaan nälkä kasvoi syödessä.

Kaudelle 2021 lähdettiin samoin tavoittein kuin aiemmin ja tarkoituksena oli parantaa jälleen edellisestä kaudesta. Seurassa tehtiin paljon muutoksia kun se päivitti visuaalisen ilmeensä täysin ja vahvasti esillä olleet seuran arvot – ilo, urheilu, yhteisö ja vastuu – tiivistettiin yksinkertaiseen viestiin “Espoo voittaa aina”. Valitettavasti Espoo ja voittaminen eivät kuuluneet samaan lauseeseen kauden aikana, vaikka ajoittaisia valonpilkahduksia nähtiinkin. Isojen muutosten kautena puhuttu kausi olikin ensimmäisen kauden tavoin muuttunut selviytymistaisteluksi, joka lopulta päättyi pettymykseen eli putoamiseen ja vauhtia oli haettava Kolmosesta.

Putoaminen pakotti joukkueen ja seuran reflektoimaan toimintaansa, jotta paluu Kakkoseen olisi edes mahdollinen. Syitä epäonnistuneeseen kauteen alettiin kartoittamaan ja joukkue oli välttämättömien muutosten edessä kun pitkäaikainen päävalmentaja Kalle Tallqvist siirtyi apuvalmentaja Eero Laurilan kanssa sivuun edustusjoukkueen valmennustehtävistä ja samalla oven avauksella seuran fyysinen valmentaja Tatu Tiihonen siirtyi uusiin haasteisiin. Uuden valmennustiimin rekrytointiprosessi alkoi ja mahdollisia vaihtoehtoja alettiin kartoittamaan paluu Kakkoseen mielessä.

Kolmoseen valmistautuminen viivästyi uuden valmennuksen rekrytointiprosessin venyessä odotettua pidemmälle eikä joukkueharjoittelun aloittamisesta ollut tietoakaan. Koko lysti sai yhtäkkiä äkillisen täyskäännöksen kun 21.12.2021 Suomen Palloliitto myönsi virheensä Miesten Kakkosen täydennysmenettelyssä ja Espoon Palloseuralle myönnettiin kaikkien käänteiden jälkeen paikka Kakkosessa ns. ylimääräisenä 13. joukkueena B-lohkoon.  Pitkän ja raskaan edelliskauden jälkeen osa vanhoista pelaajista jättäytyi kokonaan pois seurasta, osan matka jatkui Kolmosessa pelaavan reservijoukkueen matkassa ja muutama onnistuja sai otettua seuraavan stepin urallaan kun Daniel Kepot ja Mustafa Beyai siirtyi sarjatasoa ylemmäs. Edessä oli siis rosterin päivitys ja uusia vahvistuksia etsittiin joukkueen päävalmentajaksi nimetyn Jussi Väyrysen ja apu-/fyysisen valmentaja Leroy Malukan johdolla. Pallonhallintaan ja korkean intensiteettiin keskittyvää pelitapaa lähdettiin harjoittamaan, vaikka pelaajasopimuksia oli ainoastaan kourallinen. Joukkueen nuorentamista jatkettiin edellisten kausien tapaan ja uusina niminä joukkueen vahvuuteen liittyivät Nicolas Sievers Laine, Valter Salavuo, Rasmus Sipi, Rasmus Tramm, Abdirisaq Hussein, Eeli Iso-Heiniemi ja paljon keskustelua herättänyt japanilaisnelikko Takeru Nakada, Shunta Uchiyama, Chuya Uwano ja Junnosuke Watanabe. Muutamat mielenkiintoiset pelaajasopimukset odottavat julkaisuaan edelleen pöytälaatikon uumenissa, mutta näistä kuullaan vielä myöhemmin.

Kuten aiemmassa otteluennakossa kävi ilmi joukkue pelasi koko talven voitoitta ja yksittäisten pelien suoritustaso vaihteli suuresti. Harjoituspelit aloitettiin tammikuun lopussa sarjanousija PPJ:tä vastaan testaten paljon uusia nimiä. Ottelun yksittäiset onnistujat eivät kuitenkaan riittäneet voittoon ja tuloksena oli 4-2 tappio. Viikko edellisestä vastaan asteli viime kauden Kolmosen kärkijoukkue Toukolan Teräs, joka antoi hyvän haasteen joukkueelle ja haki ottleusta 2-2 tasapelin. Seuraavina viikkoina valmistautuminen otti pelien muodossa pientä takapakkia kun Kiffen ja EBK joutuivat perumaan aiemmin sovitut harjoituspelit tulevilta viikonlopuilta ja joukkue siirtyi helmikuun lopulla hiihtoloman viettoon. Seuraavaa harjoituspeliä saatiin odottaa kuukauden päivät kunnes olikin Atlantiksen vuoro vierailla Espoonlahden jalkapallopyhätössä. Tasainen peli ratkesi yksittäisiin virheisiin vierailijoiden hyväksi ja lopputuloksena oli 0-1 kotitappio. Ensimmäistä voittoa lähdettiin seuraavaksi hakemaan viime kauden päätteeksi Ykkösestä pudonneen Klubi 04 isäntänä. Myöhäisillan ottelussa nähtiin aktiivisin EPS aikoihin ja joukkue asetti kollektiivina riman omalle pelaamiselleen ja todisti pysyvänsä mukana sekä pystyvänsä tosissaan haastamaan sarjan ennakkosuosikkeihin lukeutuvan joukkueen. Ottelun alkuun 2-0 johtoon siirtynyt kotijoukkue joutui kuitenkin nielemään ikävän 2-3 tappion hyvästä suorituksesta huolimatta. Uskoa joukkueessa herättänyt Klubi 04 ottelun jälkeen tarkoituksena oli pelata helsinkiläisjoukkue KäPaa vastaan, mutta useiden sairastapauksien vuoksi peli jouduttiin perumaan ja joukkueharjoittelu pysähtyi viikon ajaksi. Kun rivit saatiin sairastelun jälkeen taas suoraksi oli aika ottaa revanssi PPJ:stä, mutta tyytyminen oli tällä kertaa 2-2 tasapeliin. Pitkä ja voitoton talvi läheni loppuaan ja seuraavana olikin vuorossa kenraaliharjoitus Kiffeniä vastaan, josta tuloksena tyly 2-4 tappio. Kaikesta huolimatta joukkue suoristi selkänsä ja onnistui kairaamaan kauden ensimmäisen voittonsa Suomen Cupin avausottelussaan KoiPS:n vieraana lukemin 2-4 ja toivon mukaan starttasi viimeistään nyt voittoputken kulman takana häämöttävää kautta ajatellen.

Kapteeni Arttu Aho jatkaa puolustuslinjan johtajana myös tulevalla kaudella.

Joukkueen monivuotinen kapteeni, Espoonlahtelaisen jalkapallon ruumiillistuma ja puolustuslinjan kokonaisvaltainen johtaja Arttu Aho odottaa kauden alkua positiivisin ajatuksin. Poikkeuksellisen kovasta lohkosta, lähes täysin uudistuneesta joukkueesta ja tuloksellisesti heikosta talvesta huolimatta Aho luottaa omiinsa täysin:

“Pre-seasonin alussa oli hieman sekavaa meininkiä pelaajiston ja joukkueen rakentelun osalta. Paljon viime kausien pitkäaikaisia runkopelaajia jäi pois ja uusia tulijoita saatiin sisään. Aluksi valmistauduttiin pelaamaan Kolmosta, mutta lopulta Kakkosen paikka aukeni pienen takaportin kautta meille. Onneksi saatiin vahva ja osaava valmennustiimi mukaan, joiden avulla ollaan saatu rakennettua hyvinkin kilpailukykyinen joukkue Kakkoseen. Väykkä ja Leroy tuoneet omilla ajatuksillaan ja toiminnallaan paljon uutta hyvää edustusjoukkueen päivittäiseen tekemiseen.  Harjoituskauden tulokset antavat mielestäni väärän kuvan siitä, miten ollaan pelattu ja miten peli on kehittynyt talven varrella.Henkilökohtaisesti lähden positiivisin ja odottavin fiiliksin tulevaan kauteen. Viime kauden alisuoritetuista VJS otteluista jäi hieman hampaankoloon yleisesti, joten tahdosta ja kollektiivisesta taisteluilmeestä avausottelu ei ainakaan tule jäämään kiinni. VJS on ymmärtääkseni myös uudistunut viime kaudesta suhteellisen paljon, joten ennakkoon varmasti mielenkiintoinen ja tasainen ottelu tulossa.

EPS pelaa kivikovassa B-lohkossa.

Kakkosen B-lohko on poikkeuksellisen kovatasoinen tänä vuonna, joten joudumme antamaan kaikkemme jokaisessa pelissä pisteiden eteen. Oman pelaajaurani aikana tämän kauden B-lohko on varmasti kovin Kakkosen lohko, jossa olen pelannut.

Kannattajille terveiset – Nyt kun rajoitukset on taas pääosin saatu purettua niin toivottavasti saataisiin jälleen Espoonlahden katsomot täyteen niin nuorta kuin vanhaa kannattajaa myöten. Punaista päälle ja Espoonlahteen”.

Joukkueen mukaan tammikussa siirtynyt Abdirisaq Hussein odottaa kauden alkua mielenkiinnolla ja uskoo joukkueen mahdollisuuksiin menestyä kovassa lohkossa onnistuessaan. Viime kaudella VJS:sää yhteensä 17 ottelussa edustanut Hussein on mielissään päästessään aloittamaan kauden edellistä seuraansa vastaan:

“Pre-season tuntuu vuosi vuodelta aina pidemmältä kuin aiemmin. Joukkueen pelaaminen on mennyt todella paljon eteenpäin, siitä asti kun tulin mukaan tammikuun loppupuolella. Espoonlahdessa nähdään tänä vuonna rohkea, pelaava ja ennakkoluuloton EPS. B-lohko on tänä vuonna kovin Kakkosen lohko ja yhtään helppoa peliä ei ole luvassa. Jokaisena pelipäivänä pitää antaa kaikkensa, jos pisteitä haluaa saada. Kauden avaus vanhaa seuraa vastaan on todella tärkeä kaikin puolin. Pitkään odotin otteluohjelman julkaisua, jotta selviäisi milloin pääsen pelaamaan VJS:ää vastaan ja mikä parasta saadaan aloittaa kausi kotipelillä heitä vastaan. Tunnen vastustajan hyvin ja koitan auttaa joukkuettani kaikin tavoin. Luonnollisesti tavoitteenamme on ottaa kauden ensimmäinen voitto heti VJS:stä! Ramadan tuo oman haasteensa tämän kauden alkuun, mutta se vahvistaa minua vain henkisesti sekä fyysisesti. Kaikille kannattajille kannustus, nähdään Espoonlahdessa“.

Jussi Väyrysen paluu.

Jussi Väyrynen siis palasi kotiin EPSiin täksi kaudeksi, ottaen edustuksen vastuuvalmentajan roolin. Positio oli ollut Jussin tavoite ja pienehkö unelma valmennusuralla jo ensimmäisistä EPS ajoista saakka.

“Ensi kipinä ja usko EPS edustuksen valmentamiseen syttyi, kun Kalle (Tallqvist) pyysi minua avuksi vieras peliin SalPaa vastaan kaudella 2019. Lähdimme otteluun selkeinä altavastaajina, mutta toisella jaksolla olimmekin lähempänä voittoa kuin kotijoukkue. Se fiilis  yhdessä  tärkeistä pisteistä taistelemisesta ja koin voivani auttaa joukkuetta omalla panoksellani vahvisti tarvetta päästä valmentamaan miesten tasolla lähitulevaisuudessa”.

Tämä kyseinen joukkue tuli tiensä päähän viime kauden päätteeksi ja haluan tuoda esille joukkueen perinnön ja merkityksen seuralle. Joukkue nosti seuran Kakkoseen useiksi vuosiksi ja loi mahdollisuuden monille tärkeille asioille, joita pyrimme edelleen viemään eteenpäin: Espoon parhaat ottelutapahtumat, vahvempi pelaajapolun huippu, mahdollisuus seuran omille pelaajille ja ulkopuolelta tuleville kehittyä ja päästä eteenpäin urallaan, ylpeyttä sekä unelmia vahvistuneelle EPS yhteisölle”. 

EPS miehillä on kasassa todella mielenkiintoinen joukkue. Viime kaudesta jäi noin kymmenen pelaajaa, jotka todella ovat juurtuneet seuraan. Tästä esimerkkinä huikeaa työtä myös joukkueenjohtajana tekevä maalivahtimme Otto Brusiin. Muuten joukkueessa on paljon nuoria näytönhaluisia pelaajia, jotka eivät päässeet tai pystyneet lyömään itseään läpi muissa Kakkosen jengeissä aiemmin. Sekä tietysti neljä japanilais vahvistusta, jotka tuovat positiivista Samurai Spiritiksi kutsumaamme energiaa jokapäiväiseen tekemiseen”.

Tässä vaiheessa on todella vaikeaa verrata joukkuetta vastustajiin, mutta joukkue lähtee kauteen haastajana. Tämä näkyy kuitenkin positiivisesti ennakkoluulottomana, taistelevana sekä jokaisesta ottelusta oppivana joukkueena“.

“Valmennukselle haasteet tässä projektissa on se mikä ohjaa jokapäiväistä tekemistämme. Yrittäminen ja oppiminen, jotta yhteisestä tekemisestä voisi kaikki hyötyä. Resurssit ovat niukat sarjatasoon nähden, mutta seura on panostanut ja tukenut kauteen valmistautumista mm. fasiliteettien puolesta. Harjoitusmääriä on voitu lisätä sekä fyysiseen harjoitteluun tarvittavia välineitä on hankittu paljon, joiden ansiosta intohimoisen ja ammattimaisen apuvalmentajan/fyysisen harjoittelun profeetan Leroyn kanssa on onnistuttu luomaan laadukas arki pelaajille ja joukkueelle“. 

Harjoituskauden otteluissa on ollut paljon yhtäläisyyksiä, joka kertoo siitä että on onnistuttu luomaan pelillinen identiteetti. Peliä on onnistuttu viemään vastustajan kenttäpuoliskolla. Ensimmäisessä ottelussa tämä näkyi enemmänkin vastustajan vaarallisuutena kuin EPS:n hallintana, mutta kehitys siitä on ollut hyvää ja tilanne on muuttunut niin, että tehdyt maalit ovat suurimmaksi osaksi syntyneet tilanteista, jossa joukkue on onnistunut voittamaan pallon takaisin vastustajan kenttäpuoliskolla”. 

Klubi 04 vastaan joukkue pääsi todelliseen testiin yhtä sarjan ennakkosuosikkia vastaan. Joukkue onnistui puolustamaan suurimmaksi osaksi todella kaukana omasta maalista ja pysymään läpi ottelun mukana korkeassa intensiteetissä, vaikka ottelu päättyikin Klubin 2-3 voittoon. Nopeasti tulleissa PPJ ja Kiffen peleissä oli positiivisiakin asioita, mutta samaan aikaa joukkueelta puuttui erittäin tärkeitä pelillisiä asioita varsinkin aktiivisessa puolustamisessa ja valmiudessa negatiivisiin tilanteenvaihtoihin”.

Joukkueessa pyritään tekemään kaikki niin hyvin kuin mahdollista jotta lauantain sarja-avaus VJS:ää vastaan olisi kauden toistaiseksi paras peli. VJS on todella hyvä mittari kauden alkuun, ja laittaa varmasti joukkueen heti erittäin kovaan testiin”.

Mielestäni VJS on mielenkiintoinen joukkue eikä voida olla täysin varmoja heidän ottelukohtaisesta suunnitelmasta, mutta tiedot mitä meillä on niin joukkue pystyy olemaan tarvittaessa pitkiäkin aikoja ilman palloa ja olemaan todella valmiita ja vaarallisia sen takaisin voittaessaan. Vaarallisuus korostuu erityisesti pallon menetyksissä keskialueella johon ansoja on viritetty ja selkeä suunnitelma riistää, mutta myös muualla kenttää johtuen kolmen pelaajan melko härskisti vastaisku valmiudessa olevan pelaajan takia, johon hyvin harjoiteltu 5+2 pelaajan puolustaminen antaa mahdollisuuden“, Jussi jatkaa.

Linkki kakkosen otteluohjelmaan: https://tulospalvelu.palloliitto.fi/team/62296/fixture

SOL Henkilöstöpalvelut, mukana EPS Edustuksen matkassa.

Uudet pelaajat

Valter Salavuo
Nicolas Sievers Laine
Abdirisaq Hussein
Richard Florent
Shunta Uchiyama
Takeru Nakada
Chuya Uwano
Junnosuke Watanabe
Rasmus Sipi
Rasmus Tramm
Eeli Iso-Heiniemi

Lähteneet/lopettaneet pelaajat

Astrit Kabashi
Elbasan Kabashi
Riyad El Alami
Eetu Klingberg
Meysam Hajizadeh
Valdrin Seferi
Felix Antikainen
Valmir Seferi
Mikko Inki
Jere Pulkkinen
Yasser El Musawi
Zakaria Tawil
Daniel Kepot
Mustafa Beyai

Valmennnus :

Jussi Väyrynen – päävalmentaja
Leroy Maluka – apu-/fyysinen valmentaja
Mika Johansson – Maalivahtivalmentaja
Kalle Tallqvist – valmennuspäällikkö