Espoon Palloseura on ollut mukana UEFA GROW -hankkeessa, jossa on selvitetty seurojen toiminnallaan yhteiskunnalle tuomat hyödyt. UEFA SROI -mallinnus (Social Return on Investment) on toteutettu kahdessatoista Euroopan maassa ja sillä mitataan jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa jalkapallon harrastajien osalta. Espoon Palloseuran vuosittain yhteiskunnalle tuomat hyödyt sekä sosiaaliset vaikutukset ovat merkittäviä, lähes 14 miljoonaa euroa.

“UEFA SROI -mallinnus tuo selkeästi esille minkälainen merkitys jalkapalloseuroilla on osana yhteisöä. Urheiluseurat ovat tärkeässä asemassa kasvattajana sekä edesauttamassa liikuntaharrastusta kaikissa ikäryhmissä. Espoon Palloseuran toiminta mahdollistaa vuosittain reilusti yli 100 000 harrastuskertaa kaikissa ikäluokissa lapsista, nuoriin ja aikuisiin. Tällä on iso arvo koko yhteisölle kuten UEFA SROI -mallinnus osoittaa. Jalkapallo opettaa myös sosiaalisia taitoja ja ryhmässä toimimista, tavoitteiden asettamista, jalkapallo tuo mukanaan ystävyyssuhteita, se tuottaa iloa ja opettaa kohtaamaan pettymyksiä. Näitä asioita on vaikea mitata rahassa vaan tämä on pääoma, joka kulkee jokaisen pelaajan mukana koko elämän ajan. Tämän kaiken mahdollistaa lähes sata työntekijää sekä useat sadat vapaaehtoiset toimijat. Ilman heidän panostaan seuratoiminta ei olisi mahdollista ja isoin kiitos kuuluukin heille”, Espoon Palloseuran Jalkapallo ry:n puheenjohtaja Petteri Vartiainen kertoo.

Espoon Palloseuran 55 joukkueessa liikkuu viikoittain yli 1300 pelaajaa ja tämän lisäksi lähes 400 lasta ja aikuista liikkuu seuran järjestämissä kerhoissa, jalkapallokouluissa sekä aikuisten harrasteryhmissä. EPS on juurruttajaseura, joka auttaa nuoria kasvattamaan juuret omalle kotiseudulleen Espooseen. Kun puhumme juurruttamisesta, tarkoitamme vahvoja juuria yhteiskuntaan, jalkapalloon ja omaan yhteisöön. Liikunnan arvo työkyvyn tehostajana on merkittävä. Työkyvyllä on puolestaan suoraan välillinen taloudellinen merkitys. Jalkapallon terveyttä lisäävää yhteiskunnallinen vaikutus on suuri.

“Espoon Palloseuraan ovat tervetulleita kaikki. Meillä on mahdollista harrastaa ja liikkua läpi elämän ja tavoitella myös isompia unelmia jalkapallon parissa. Meidän työntekijät ja sadat vapaaehtoiset tekevät erittäin tärkeätä sekä merkityksellistä työtä kaiken ikäisten ja taustaisten kanssa. Näistä lukemista voi jokainen Epsiläinen olla ylpeä”, kertoo seuran Urheilutoimenjohtaja Janne Kangasniemi

“Liikunnalla on merkittävä rooli ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Meidän elintavat ovat myös suoraan yhteydessä sairastavuuteen ja kuolleisuuteen. Kaikki liikunta sekä oikeat elintavat ovat taas omiaan lisäämään henkistä hyvinvointia. Me haluamme kantaa yhteiskuntavastuun seurana ja olla edes auttamassa Espoolaisten kokonaisvaltaista hyvinvointia”, jatkaa Liikuntapalvelupäällikkö Kirsi Ahonen.

Toimiva seurayhteisö ei voisi toimia ilman vahvaa vapaaehtoisten panosta. EPS yhteisössä on yli 1500 jäsentä ja monet ovatkin aktiivisesti mukana vapaaehtoistehtävissä auttamassa seuran ja joukkueiden taustoissa. Apuvalmentajat, pelinohjaajat, joukkueenjohtajat, rahastonhoitajat ja monet muut roolit näkyvät ja tuntuvat yhteisömme arjessa. Vapaaehtoistoiminta on monella tavalla merkityksellistä ja vaikuttavaa. Tutkitustikin vapaaehtoistoimintaan osallistuminen tuo vapaaehtoiselle itselleen hyvää mieltä ja tarjoaa mielekästä tekemistä mutta sen taloudellista arvoa seuratoiminnalle on ollut vaikea mitata. UEFA SROI tutkimuksessa Espoon Palloseuran vapaaehtoistyön arvoksi on mitattu 1,23 miljoonaa euroa ja tämä perustuu EU:n tekemään arviointiin urheilun vapaaehtoistyön arvosta. Vahva yhteisö todellakin tuottaa arvoa ympäristölleen. EPS tekee työtä kirjaimellisesti ruohonjuuritasolla ja kaikki ovat tervetulleita mukaan toimintaan. Me olemme yhdessä vahvempia ja yhdessä voimme luoda jotain merkittävää.

Sari Hietarinne on ollut mukana Espoon Palloseurassa eri vapaa-ehtoistehtävissä jo yli kuusi vuotta.

“Palkitsevinta minulle on olla mukana, mahdollistamassa että kaikilla lapsilla ja nuorilla on paikka jossa harrastaa. Me vapaaehtoiset teemme todella arvokasta työtä ja aina emme itsekkään tunnista panoksemme arvoa. On hienoa että sille työlle nyt löytyy lukuja ja tuntuu aika hurjalta nuo euromäärät. Eurot ei sinänsä ole merkittäviä, enemmän se tunne että saa olla osa jotain suurempaa ja on suuri kunnia saada olla mukana. Rakkaudesta seuraan ja lajiin”, kiteyttää Sari Hietarinne.

“Espoon Palloseurassa haluamme kasvattaa työtä pelkäämättömiä ja omiin taitoihin uskovia yhteisön jäseniä, jotka ovat oppineet yhteen pelaamisen taidon ja voiman. Kun oppii joukkuepelin hengen EPS seurayhteisössä, on varmasti loistava tiimipelaaja myös seurayhteisön ulkopuolella. Haluamme olla aktiivinen yhteiskunnallinen vaikuttaja ja haluamme kasvattaa erinomaisia espoolaisia. Visiomme mukaisesti haluamme olla seuratoiminnan edelläkävijä ja haluamme edistää espoolaista hyvinvointia jalkapallon avulla. Tämän eteen teemme pyyteetöntä työtä päivittäin”, sanoo seuran toiminnanjohtaja Janne Ohralahti.

Mikä on UEFA GROW ja UEFA SROI?

UEFA GROW on jalkapallotoiminnan kehittämiseksi rakennettu ohjelma, joka tukee kansallisten jäsenliittojen kasvua ja kehitystä Euroopassa. UEFA GROW toimii aktiivisesti eri alojen asiantuntijoiden kanssa, tarjoten jäsenliitoilleen tukipalveluita osallistumisen, lajin merkittävyyden, markkinoinnin ja viestinnän sekä kaupallisuuden kehittämiseksi. UEFA SROI -mallinnus on työväline, jolla mitataan jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa harrastajien osalta. UEFA SROI -mallinnus antaa työkalun valtakunnalliseen ja paikalliseen vaikuttamiseen tutkitun tiedon avulla.

Lue lisää