EPSin tarina alkaa vuodesta 1969, jolloin ensimmäiset asukkaat muuttivat Soukkaan Yläkartanontielle valmistuneisiin ensimmäisiin kerrostaloihin. Heidän keskuudessaan alkoivat nuorten urheiluharrastukset jo samana vuonna.

3.3.1970 perustettiin urheiluseura Soukat ry, josta kehittyi Espoon Palloseura EPS ry. Tästä muodostui vähitellen pelaajamäärillä mitattuna yksi Suomen suurimmista seuroista, jonka harrastusmuodoiksi vakiintuivat jalkapallo ja jääkiekko.

Asko Vuorisen kirjoittamassa seuran neljäkymmenvuotisjulkaisussa on kerrottu seuran alkuajoista ja kehityksen eri vaiheista. Jalkapallojaoston ensimmäinen puheenjohtaja Ossi Welin kertoi, miten kaikki on saanut alkunsa:

”Muistan, kun 8-vuotias poikani sanoi: ”Isä haluan pelata jalkapalloa!” Sain kerätyksi pari nappulajoukkueellista poikia ja runsaasti ”uudisraivaajia” isiä. Joukkueet ilmoitettiin silloisen Rantaradan nappulaliigan 1969 sarjoihin. Jalkapalloharjoitukset pidettiin alueen pohjoispuolella olevalla vinolla epätasaisella pellolla, jossa myös paikallisen maanviljelijän (Soukanpohjan kartano) lehmät olivat saman aikaan laitumella. Harjoituksia tehostivat isännän takaa-ajot sekä luonnonesteiden kuten ”liukumiinojen” ja piikkilanka-aitojen väistely.”

Melko pian huomattiin, että palloilulajit jalkapallo, jääkiekko, koripallo ja lentopallo saivat suurimman suosion ja näin vuonna 1974 seuran nimi muutettiin Espoon Palloseura EPS ry:ksi. Nimenmuutos helpotti myös Kivenlahden uuden asuinalueen nuoria tulemaan mukaan seuran toimintaan.

Vuonna 1990 seura jakaantui kahdeksi omaksi seurakseen: Espoon Palloseuran Jalkapallo ry sekä Espoon Palloseuran Jääkiekko ry.

EPS valmistautuu Espoonlahti Cup -otteluun 2009

Vuonna 2020 Espoon Palloseuran Jalkapallo ry juhlii 50 vuotista taivaltaan. Se on kasvanut Suomen kolmanneksi suurimmaksi jalkapalloseuraksi. Seuran puheenjohtaja Mika Miettinen kokoaa ajatuksia matkaan liittyen.

On ollut kunnia toimia seuran puheenjohtajana viimeiset kaksi vuotta ja jo pidemmän aikaa olla vaikuttamassa seuran toimintojen kehittämiseen.

Seuran tavoitteena on aina ollut liikuttaa ja tarjota onnistumisen iloa ennen kaikkea lapsille ja nuorille, mutta yhä kasvavassa määrin tukea myös aikuisten liikuntaa ja harrastamista jalkapalloyhteisössämme. Viimeisen vuosikymmenen aikana on otettu suuria askelia EPSiläisen huippujalkapallon kehittämisessä ja vahvan seuraidentiteetin rakentamisessa tavoitteena mahdollistaa pelaajien kehittyminen aina kansainväliselle huipulle saakka, unohtamatta kuitenkaan toimintaa muilla tasoilla. Seuralla on myös yhä suurempi yhteiskunnallinen rooli ja vastuu koko Suur-Espoonlahden alueen toimintojen kehittämisessä yhteistyössä kaupungin, koulujen, yritysten ja muiden seurojen kanssa, huomioiden muuttuneet tarpeet kuten lasten ja nuorten kerho- ja iltapäivätoiminta, kotouttamishankkeet, ikääntyvien ihmisten liikuttaminen ja monet muut liikuntaa edistävät ja syrjäytymistä estävät toiminnot.

Tälle kaikelle on luotu pohjaa jo 50 vuotta ja iso kiitos kaikille seuratoimijoille matkan varrella ja panoksestanne seuran kehityksessä. Kiitos myös Espoon kaupungille sekä muille yhteistyötahoille tuestanne ja muille seuroille hyvin kehittyneestä yhteistyöstä.

Ilo, urheilullisuus ja yhteisöllisyys mielessä kohti seuraavaa vuosikymmentä. Näiden arvojen pohjalle on hyvä rakentaa myös tulevien vuosien strategiaa ja tehdä oikeita valintoja kehityksen takaamiseksi jatkossakin, Miettinen visioi.

Juhlavuoden logo

Juhlavuoden logon EPSille suunnitteli Teemu Välkkynen. Logossa on haluttu kunnioittaa seuran 50 -vuotista historiaa.

Juhlavuosi

Juhlavuotta juhlitaan ainakin kolmessa eri tilaisuudessa:

  • 3.3. on virallinen juhlapäivä, jolloin tarjoillaan kakkukahvit EPSin klubitalolla klo 14.00-20.00. Kahvit on tarkoitettu kaikille EPSiläisille, pelaajille, vanhemmille, toimihenkilöille ja vanhoille EPSiläisille.
  • syyskuussa järjestetään päiväjuhla koko EPS-yhteisölle Espoonlahden alueella.
  • syys-lokakuussa pidetään iltajuhla aikuisille. Iltajuhlan mahdollinen tuotto ohjataan Espoon Palloseuran Jalkapallo ry:n Tukirahastoon vähävaraisten pelaajien tueksi.

Lisäksi myyntiin on tulossa juhlavuoden tuotteita.

Juhlavuoden tapahtumista löydät vuoden aikana lisätietoa EPSin somekanavista.