EPSn miesten edustusjoukkueen kausi Ykkösessä jatkui lauantaina kotitappiolla kun JJK Jyväskylästä vei pisteet 3-1 voitolla. Samoin numeroin päättyi myös joukkueiden kauden ensimmäinen kohtaaminen huhtikuussa Jyväskylässä.

Pienen juhannustauon jälkeen tositoimiin palannut EPS teki avauskokoonpanoonsa vain pieniä muutoksia verrattuna viime viikon OLS-otteluun. Arttu Aho tuli kotipelissä taas avaukseen ja myös Valter Salavuo teki paluun. Penkin puolelta starttasivat Muad Ahmed ja Otto Rautiainen. Juuri ennen ottelun alkua EPS teki vielä kolmannen vaihdoksen. Ykkösveskari Oskar Lyberopoulos oli merkattu aloittavaksi mutta alkulämmittelyn jälkeen maaliin vaihdettiin viime hetkellä Kalle Kuisma. Kuismalle ottelusta tuli samalla ensimmäinen sarjapeli Ykkösessä ja EPSn riveissä.

EPS aloitti terävästi ja sai ensimmäisen kulmapotkun ja hieman myöhemmin vaparin jo aivan alkuminuuteilla. JJKn puolustus EPSstäkin tutun Chuya Uwanon johdolla oli kuitenkin hereillä.

Ottelun edetessä pallonhallinta siirtyi niukasti vierasjoukkueelle EPSn pyrkiessä aggressiivisesti pallonriistoihin ja sitä kautta vastaiskuihin.

Tasaisissa merkeissä mentiin aina 15. minuutille jolloin JJK sai kulman. Oikealta puolelta Miika Mahlamäki lähetti navakan myötätuulenkin avustuksella kovan kierteisen pallon kohti EPS-maalin takakulmaa. Peliväline kimposi maaliin epäonnisen EPS-puolustuksen avustamana mutta merkittiin kuitenkin Mahlamäelle. Suht harvinaista herkkua, maali suoraan kulmapotkulla ja fiilikset vieraiden puolella olivat syystäkin korkealla.

Alle varttia myöhemmin 27. minuutilla Kettupaidoilla oli jälleen aihetta juhlaan. Pallo saatiin pelattua EPSn rangaistusalueelle ja hieman flegmaattisesti puolustetun tilanteen päätteeksi Robin Saastamoinen täräytti pilkun kohdalta irtopallon suht vapaasti sisään. Tilanne jo 2-0 vierasjoukkueelle.

EPS-valmennus reagoi pian toisen maalin jälkeen kun kotijoukkue vaikutti ponnettomalta. 35. minuutilla Ville Kiiski otettiin kärjestä pois ja hänen tilalleen tuli vanha JJK-lainen Topi Järvinen. Juonikas Järvinen ottikin heti ison roolin ja jakson loppua kohden EPSkin sai hyökkäyspeliään paremmin käyntiin. Huippupaikkoja ei kuitenkaan nähty kuin aivan jakson lopulla jolloin JJK-vahti Jonne Uronen torjui Oscar Dahlforsin kovan laukauksen ja puolustus hoiti vielä irtopallon. Tauolle lähdettiin vieraiden ansaitussa 2-0 johdossa.

Toisen jakson alkaessa EPS suoritti toisen vaihtonsa kun Muad Ahmed korvasi Veka Gustafssonin. Tänään itselleen harvinaisemmassa roolissa oikeana laitapelaajana aloittanut Valter Salavuo putosi oikeaksi pakiksi ja Ahmed otti ylemmän paikan.

Jakson ensimmäinen vartti oli suht tasainen pelin aaltoillessa molempiin päihin. Kuisma ja Uronen maaleillaan kuitenkin pitivät tilanteen ennallaan.

Tunnin kohdalla EPS pääsi iskemään vasemmalta. Laith Azhar pelasi pallon ovelasti takaa nousseelle Viggo Blummelle jonka JJK-puolustus kaatoi rangaistusalueella. Erotuomari Pouria Notash vihelsi tilanteensa ansaitusti rangaistuspotkun.

Pallon taakse asettui tilanteen värkännyt Azhar. Laithilta viileä ratkaisu, kevyt sijoitus oikeaan alakulmaan kun JJK-veskari Uronen hyppäsi vasemmalle! Peli 1-2 ja tunnelmat Espoolaisleirissä jälleen nousivat kun peliä oli vielä puoli tuntia jäljellä.

Kuten usein käy maali toi paljon virtaa. Etenkin Azhar teki useita vaarallisia nousuja vasemmalta ja myös Ahmed oikealta pääsi hyvin peliin mukaan. Viimeinen terävyys maalipaikoissa kuitenkin uupui jälleen, Dahlforsin ja Järvisen vedot joko tömähtivät JJK-puolustukseen tai sitten viuhuivat reilusti ohi. Uronen hoiti loput.

EPSn hyvä jakso päättyi heikoimmalla mahdollisella tavalla. 69. minuutilla JJK sai sivuvaparin vasemmalta hyökkäysalueelta vielä suht kaukaa maalista. Neljääkymppiä lähestyvä seuralegenda Mikko “Manu” Manninen antoi kuitenkin komean keskityksen suoraan Joona Lahdenmäen päähän ja toppari puski tyylikkään maalin. Peli JJKlle 3-1 ja päivän toinen onnistuminen erikoistilanteesta.

76. minuutilla EPS suoritti vielä ottelun viimeiseksi jääneen vaihtonsa kun monessa roolissa esiintynyt Salavuo teki tilaa Otto Rautiaiselle. Tämän myötä EPS myös siirtyi hyvin hyökkäävään jopa 4-1-3-2 muodostelmaan.

EPSn takaa-ajohaaveet saivat lisäpuhtia vielä 82. minuutilla kun JJKn kolmannen maalin tehnyt Lahdenmäki pelasi tarpeettomasti aikaa sivurajalla. Erotuomari Notash lätkäisi hänelle toisen varoituksen ja Lahdenmäen peli päättyi siihen.

Viimeisellä kympillä miesylivoimalla ja apinan raivolla painanut EPS sai vielä luotua painetta JJK-maalille mutta vahvasti pelannut Uronen otti pari komeaa torjuntaa. Kavennus olisi pitänyt saada niitattua heti alkuunsa mutta kun sitä ei saatu oli selvä että aika ei tule riittämään. Muutaman lisäaikaminuutin jälkeen edessä oli päätösvihellys ja EPSlle kauden seitsemäs tappio miesten Ykkösessä.

Sarjataulukossa EPSn sijoitus pysyi entisellään (yhdeksäs). Mutta kun tappio tuli nimenomaan JJKlle merkitys oli siinä mielessä iso että kun aiemmin matkaa JJKhon ja jopa ylemmän loppusarjan paikoille oli vain neljä pistettä kasvoi kaula nyt hetkessä jo seitsemään pisteeseen. Posin kautta ajatellen myös sarjan jumbokaksikko VIFK ja Vaajakoski hävisivät omat pelinsä ja eroa putoajan paikoille on vieläkin kuusi pistettä.

Ottelun jälkeen haastattelussa Topi Järvinenkin oli kuitenkin hieman huolissaan EPSn heikentyneestä pistetahdista. Edellisestä voitosta (Vaajakoski vieraissa 22.5.) on jo reilu kuukausi. Näin Järvinen:

“Vähän huono maku jäi suuhun. Saatiin käännettyä 1. puoliajan loppuun peliä parempaan suuntaan ja 2. puoliajalla oli hyvä draivi päällä. Saatiin kavennus mutta erikoistilanteista kaveri tänään rankaisi. Liian helppoja maaleja päästetään ja kyllä me muutkin voitais tehdä maaleja kuin Laith eli peiliin katsomisen paikka. Toivotaan että se ketsuppipullo aukeaa, kovasti tehdään töitä sen eteen. Vaasassa pikku hiljaa alkaa olla pakkovoiton paikka, liian paljon on tullut pistemenetyksiä ja yritetään siellä korjata kurssia”.

Laith Azharille osuma oli tosiaan jo Ykkösen kauden seitsemäs, vain KPVn Sten Viidas on tehnyt enemmän maaleja tällä kaudella (8). Mutta kuten Järvinen sanoi, maalinteko koko kauden osalta on ollut liikaa yhden miehen varassa.

Pelit jatkuvat ensi sunnuntaina 7.7. Vaasassa jolloin kohdataan vieraissa VIFK. Huhtikuussa EPS otti heitä vastaan kotona historiallisen ensimmäisen Ykkösen voittonsa 2-0 numeroin joten toiveissa on luonnollisesti tämän toistaminen.

Muutenkin heinäkuu on vieraskuukausi, 12.7. pelataan paikallispeli Pihlajamäessä Atlantista vastaan ja kuun lopulla 26.7. käydään vielä Porissa FC Jazzin vieraana. Heinäkuun ainoa kotipeli on paikallismatsi HJK Klubi 04ää vastaan lauantaina 20.7. jolloin täytetään taas Espoonlahti ja annetaan kaikki tuki punaiselle!

EPS mediatiimi 29.6.2024