Viime kaudella EPS:n riveissä TU18-suomen mestaruutta juhlineet ja alkukauden naisten edustusjoukkueessamme esiintyneet Minea Grönberg ja Emilia Dannbäck ovat siirtyneet Unkarin naisten pääsarjassa pelaavaan Ferenc Puskás -akatemiaan.

Minea ja Emilia siirtyivät Unkariin jo heinäkuun puolella ja onnistuivat kokeilujakson aikana vakuuttamaan seurajohdon kyvyistään.

Minea ja Emilia ovat nousseet muutamaan otteeseen
avauskokoonpanoon Unkarin naisten liigassa.

Puskás-akatemia on perustettu vuonna 2007, kaikkien aikojen kuuluisimman Unkarilaisen jalkapalloilijan Ferenc Puskásin 80-vuotissyntymäpäivänä.

Akatemian tarkoituksena on paitsi kehittää jalkapalloilijoita maajoukkueisiin, myös kasvattaa ja opettaa pelaajia Ferenc Puskásin arvojen mukaisesti. Näitä tavoitteita kohti mennään lähes sadan akatemiassa työskentelevän ihmisen voimin. Akatemialla on myös vahvat kansainväliset verkostot Euroopan eri pääsarjoihin, ja ennen kaikkea seuroihin joita Ferenc Puskás edusti aktiivivuosinaan (Real Madrid ja Panathinaikos).

Toiminnassa korostetaan myös kasvatuksellisen puolen merkitystä. Vison mukaisesti Puskás-akatemian tavoitteena on kasvattaa pelaajista myös sivistyneitä nuoria ihmisiä ja näin ollen ympäristö sopii loistavasti EPS taustaisille pelaajille. Espoon Palloseuran ja Puskás-akatemian arvomailmassa on paljon samaa, urheilun lisäksi vahvaa yhteiskunnallista vaikuttamista.

Puskás-akatemialla on oma koulu, jossa myös Minea ja Emilia opiskelevat jalkapallon ohella. Siellä pelaajat tapaavat myös muita ikäisiään nuoria, sillä koulu ja myös muut kampuksemme tilat ja palvelut ovat kaikkien käytössä.

Minea Grönberg laukoi kauden avausmaalinsa Unkarin-liigan 10.9 vierasottelussa.

”Elämä unkarissa on alkanut hyvin. Joukkue on ottanut meidät erittäin hyvin vastaan ja pääsimme debytoimaan Puskás-akatemian naisten edustusjoukkueessa, mikä oli hienoa. Elokuun olemme valmistautuneet alkavaan Unkarin-liigan kauteen. Olemme päässeet jo matkaamaan Sloveniaan harjoitusleirille sekä Itävaltaan harjoitusottelua varten. Kohtasimme myös kotikentällä Kroatialaisen joukkueen. Treenien taso ja treeniolosuhteet ovat laadukkaat. Puskasissa näen hyvät mahdollisuudet kehittymiselle ammattimaisessa ympäristössä”, kertoo Minea ensimmäisen kuukauden kokemuksista.

Emilia teki debyyttinsä Unkarin-liigan 27.8 kotiottelussa Ujpestiä vastaan. Ottelu päättyi kotijoukkueen 5-0 voittoon ja näin Emilialle debyytissä vakuuttava “nollapeli”.

”Olemme päässeet tosi hyvin mukaan joukkueeseen ja olosuhteet on huippuluokkaa. Akatemialla on loistavassa kunnossa olevat kentät ja monipuoliset sekä laadukkaat oheisharjoittelumahdollisuudet. Myös akatemian omalle lääkärille pääsee tarvittaessa aina ja heti. Ollaan saatu paljon uusia ja arvokkaita kokemuksia. Odotukset alkavaan Unkarin naisten-liigaa kohtaan on kovat. Odotettavissa tiukka ja kovatasoinen sarja”, Emilia jatkaa.

Koko EPS yhteisö elää mukana Minean ja Emilian matkassa. Tämä on loistava ja ainutlaatuinen mahdollisuus Epsin pelaajille. Uskon vahvasti siiheen että Emililla ja Minealla on loistavat mahdollisuudet kehittyä kohti jalkapalloammattilaisen uraa. Heidän tarina kertoo seuran tytöille siitä että jatkuva kova panostus ja rakkaus peliä kohtaan mahdollistaa tämän kaltaisen palkinnon“, tiivistää tunnelmansa TU18 SM- ja naisten edustusjoukkeen päävalmentajamme Arpad Mester.

Ferenc Puskás (1927-2006) oli unkarilainen jalkapalloilija ja valmentaja. Hänellä oli myös Espanjan kansalaisuus. Puskásia pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista. Puskás edusti Unkarin maajoukkuetta sen kulta-aikoina 1940-luvun lopussa ja 1950-luvun alussa. Hän pelasi 85 ottelua Unkarin paidassa ja teki niissä ennätykselliset 84 maalia. Hän oli myös mukana Unkarin voittaessa kultaa Helsingin olympialaisissa 1952 ja hävitessä MM-loppuottelun 1954.

Ferenc Puskás 1952

11.9.2022